Цените на петрола достигнаха минималното си равнище за последните пет години

Цените на „черното злато“ се сринаха с още 3 процента, достигайки минималното си равнище за последните пет години на международните пазари. „Брент“ падна под 62 долара, а януарските фючърси на американския лек суров петрол – под 58 долара за барел.

gaz1

Деловата седмица приключи с 11-процентно намаление на „Брент“ и 12 процента на американския лек суров петрол, отбелязва Ройтерс. Пропадането на цените през последните два дни бе ускорено от ръста на запасите във водещия консуматор – Съединените щати, и от потвърждението на основния износител – Саудитска Арабия, че няма да ограничава добивите. Вчера Международната агенция по енергетика нанесе още един удар на производителите като съкрати драстично прогнозата си за потреблението догодина.

Сривът в цените на петрола, които са вече близо двойно по-ниски в сравнение с тези отпреди няколко месеца, се отрази благоприятно на джоба на масовия потребител, включително и в България. Все повече инвеститори в чужбина обаче са обезпокоени, че той ще донесе повече вреди, отколкото ползи.

По тази причина акциите на Уолстрийт, в Лондон, Париж и Франкфурт претърпяха съществени загуби вчера. Поевтиняването на суровината доведе вече до сериозни съкращения на инвестициите в петролния бизнес, което на свой ред навреди на банките и на компаниите от другите промишлени сектори, които те финансират, сочи Франс прес. /BNR/