Турция обяви за приоритетен газовия проект на ЕС

Приоритетният газов проект за Турция е подкрепяният от ЕС Трансанадолски газопровод (TANAP), който е част от Южния газов коридор, заяви външният министър на страната Мевлют Чавушоглу, цитиран от агенция „Интерфакс“.

Според думите му Анкара ще разгледа и предложението на президента Владимир Путин за за газопровод през Черно море вместо „Южен поток“, който трябваше да излиза на българския бряг.
На пресконференция след среща с колегите си от Грузия и Азербайджан той каза, че засега с Москва има подписан само меморандум за общи намерения и след обсъждането им Турция ще даде своя отговор.

TANAP е предвидено да тръгне от Азербайджан като се захранва от находищата в Каспийско море и да премине през Грузия и Турция до гръцката граница. Проектът ще се свърже там с Южния газов коридор, който енергийните министри от ЕС обявиха във вторник да приоритетен след отказа на Русия да строи „Южен поток“. Турция не изключва по него до Италия да се движи още газ от Туркменистан, Иран и Русия.

Министерството на енергетиката на Турция засега не се интересува от участие в морския участък на предложението на „Газпром“, но е готова да поеме инвестицията за сухопътния газопровод, съобщава РИА „Новости“. Високопоставен турски служител заяви пред „Ройтерс“, че Анкара подхожда предпазливо към новата инициатива на Москва, включително защото тя може да увеличи зависимостта от Русия.

„Руското предложение беше сред основните теми на разговора ни днес“, каза още Чавушоглу след срещата в Карс. „Знаем колко важен е TANAP за Грузия и Европа, вече предложихме газопроводна мрежа. Проектът няма да бъде засегнат от поевтиняващият петрол и ще бъде приключен. Навсякъде и винаги изтъкваме колко важен е TANAP“, допълни той, цитиран от Анадолската агенция.

Тамар Беручашвили повтори, че този газопровод е важен за страната й, региона и световната икономика. „Работим съвместно за общата ни полза“, добави тя. Колегата й Елмар Мамадяров потвърди, че Баку стои зад TANAP и разчита Турция да го построи навреме.

Какво е TANAP?

TANAP (съкращение от Trans-Anatolian Pipeline) е проект на азербайджанската държавна енергийна компания SOCAR и турските Botas и TPAO. Той трябва да доставя газ от полето Шах Дениз 2 до турско-гръцката граница. Първоначалният му капацитет е 16 млрд. куб. м годишно, от които 6 млрд. трябва да остават за турския пазар. Проектните разходи са в рамките на 10-11 милиарда долара.

Според Ровнаг Абдулаев, ръководителят на SOCAR, всичко се движи по график, приключили са търговете за доставки на тръби и се обявяват конкурси за строителството. Очаква се изграждането на турския участък да започне през първото тримесечие на 2015г.

Проектът не е предвиждал пренос на руски газ, такава версия още не е обсъждана от участниците, защото няма формално запитване от руската страна. Абдулаев казва, че TANAP и „Южен поток“ никога не са били конкурентни, защото са били насочени към различни пазари./Дневник/