Лекарският съюз в Пловдив подкрепи министър Москов

Регионалната колегия на Лекарския съюз в Пловдив излезе с декларация относно позицията на здравния министър Петър Москов за случаите на нападения над медицинските екипи в спешната помощ в страната.

Организацията благодари за становището на доктор Москов, но подчертава, че такива проблеми съществуват и при домашните посещения от семейни лекари и от специалистите от извънболничната помощ.

„В годините сме апелирали за ясни правила при отстраняване на животозастрашаващите състояния и при работа в извънредни ситуации – природни бедствия, аварии и масови  безредици. Опазването  на здравето на нацията е съвместна дейност и висша  форма на политика, а политиките са  за живи и здрави хора”, се казва в декларацията. Лекарският съюз в Пловдив не споделя позицията на  Българския Хелзински Комитет и настоява за съвместни действия с организацията, защото  медицинската общност освен задължения има и права.

Диагностично-лечебният процес не е лесно занимание и изисква нормална обстановка.  За това към настоящия момент агресията насочена  към  медицинските екипи пречи на  диагностично-лечебната дейност и нейното качество, смятат още от Регионалната колегия на БЛС. /BNR/