Дядо Коледа зарадва Пловдив с 15 милиона за Колодрума и новия зоопарк

15 милиона лева от републиканския бюджет ще получи Пловдив до края на годината. Това обяви кметът Иван Тотев. 

Малко над 10 милиона от държавното субсидиране ще са за Колодрума, а останалите 4 милиона и половина – за изграждането на новата зоологическа градина, поясни той.

Средствата трябва да бъдат отпуснати преди коледните и новогодишните празници. По думите му, това ще е последният финансов транш за спортната зала, с който ще се финализира строежът на съоръжението. За реализирането  на пътната връзка до залата и изграждането на 330 подземни и 500 наземни паркоместа, ще са нужни още 2 милиона и половина лева, които ще бъдат заложени в общинския бюджет на града.

Тотев коментира още, че след получаването на средствата за зоокъта може да се направи преразпределение на общинските финанси и част от тях да се пренасочат за ремонта на  на бул. „Васил Априлов“.

По отношение на бюджет 2014 на община Пловдив, кметът заяви, че очакваното преизпълнение ще бъде с около 1 милион лева.

Градоначалникът съобщи още, че през следваща седмица общината  ще подпише предварителен договор за изграждането на центъра за управление на трафика с 57 интелигентни кръстовища в града.

По думите му, подадените в Комисията за защита на конкуренцията две нови жалби за изпълнението на Транспортния проект на Пловдив, касаещи избора на изпълнител на системата за електронно таксуване, няма да са пречка.

„От КЗК ни уведомиха, че има производство по жалбите. Според общинстите юристи обаче, те са идентични с разглежданите вече жалби по казуса от КЗК и ВАС и смятаме, че можем да поискаме предварително пподписване на договора”, коментира Тотев.

По отношение на частта от Транспортния проект, касаеща изграждането на мрежа от 48 километра велоалеи в Пловдив, се чака само издаването на строително разрешение на заседание на ЕСУТ следващата сряда.

Освен  Транспортния, на финалния старт са и още два проекта на града. През миналата седмица Община Пловдив е получила писмо от управляващия орган на ОП „Регионално развитие” да започне процедурите по проектирането на новия парк от 6 дка в края на ул. „Богомил” в район „Източен”, както и за реконструкция на Дондуковата градина./BNR/