Държавата отряза парите за пътя Пловдив – Асеновград

Славчо Атанасов и Здравко Димитров искат спешно среща с Бойко Борисов

stanimyka
За удвояването на пътя Пловдив – Асеновград не се предвиждат никакви средства в капиталовата програма на правителството за следващата година. Обектът, за чийто старт се работи от шест години, не е посочен и в прогнозния бюджет за 2016 и 2017 г. В анализа и разчетите не фигурира и другото важно трасе – четирилентов път между Ягодовско и Асеновградско шосе, който трябва да затвори околовръстния пръстен и да улесни движението, особено на тежкотоварните камиони, за да не минават през града. Само един-единствен обект е записан в бюджета – мост на Стряма на пътя Пловдив-Брезово. Това съобщиха вчера пловдивските депутати Славчо Атанасов от Патриотичен фронт и Здравко Димитров от ГЕРБ. Двамата са включени в парламентарната комисия по регионална политика, на чието заседание вчера се разглеждаше проектът на тригодишната инвестиционна програма на държавата.  В комисията са участвали зам.-министърът на регионалното развитие  Николай Нанков и  зам.-директорът на Агенция „Пътна инфраструктура“ Димитър Петков. Те са потвърдили, че пари за двата важни пътни обекта  не са планирани в следващите три години.

Изненадвам се, че за Пловдив и областта със 750-хилядно население няма никакви средства, включително за разширението на Голямоконарско шосе и ремонта на пътя Карлово – Баня,  коментира за „Марица“ бившият кмет Славчо Атанасов. Той е гласувал за проекта „въздържал се“. Протестирах  в комисията и зам.-директорът на АПИ обеща да потърси пари поне за отчуждаването на частни имоти на Асеновградско шосе, за да се свърши поне това догодина, обясни Атанасов.

Държавните инвестиции се насочват предимно за магистралите и за пътища в северна България. Безспорно трябва да има магистрали, разбираме, че държавата няма пари за всички обекти, но трябва да се планират средства и за Пловдивска област, заяви Здравко Димитров. Бившият областен управител се ангажира да поиска среща с премиера Бойко Борисов, на която да присъстват всички 22-ма депутати от Пловдив и областта. Надявам се тази среща да стане в близките дни, защото бюджетът се гледа на второ четене и се предполага, че до 22 декември ще бъде приет, каза Димитров.

Областният управител Розалин Петков  от „Марица“ научи за липсата на пари за обектите, които ден преди това нарече приоритетни. Лошо е, ако е така, ще проверя и също ще водя разговори, реагира губернаторът. За пътя Пловдив -Aсеновград са нужни 25 млн. лева, но според старата финансова схема държавата трябва да поеме 35 процента от стойността. За останалите средства са водени преговори за банков заем.

3 МЛН. ЛВ. ПО-МАЛКА СУБСИДИЯ

Субсидията за държавни дейности, която се дава за разплащане на общините, е намалена за Пловдив с 3 235 000 лева.  През тази година за областния град бяха планирани 97 919 000 лева от държавата, а за следващата година сумата е 94 684 000 лева. С тези средства, превеждани в градския бюджет, се плаща издръжката и заплатите в общинските училища, в социалните звена, заплатите в детските градини и ясли, както и в културата.

Намалението е доста сериозно, защото в същото време в общината се предвижда макар и малък ръст на заплатите. Ако субсидията не се увеличи, ще я компенсираме със собствени приходи на общината, коментира кметът Иван Тотев. той е убеден, че Пловдив ще получи държавно финансиране за важни обекти. Със сигурност ще има средства за довършването на спортната зала догодина. В списъка с исканията до правителството кметът е посочил също така две детски градини, бул. „Васил Априлов“ и зоопарка. Общата сума е около 30 млн. лева. Не вярвам всички искания да бъдат удовлетворени, но за част от тях ще има пари, счита Тотев./Марица.бг