Брюксел даде кураж и обещания за 4.5 млрд. евро на премиера Борисов

Българският министър-председател представи страната като невинна жертва – преди на югоембаргото, а сега на евросанкциите срещу Русия

СНИМКА ЕПА/БГНЕС Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер демонстрира емоционално пред Бойко Борисов, че Европейският съюз подкрепя България. След сдържания тон и на еврокомисаря Кристалина Георгиева във вторник, и на говорителката на еврокомисаря по енергетиката Марош Шефкович, че България не може да разчита на специално отношение от ЕК по повод спирането на „Южен поток“, вчера Брюксел рязко смени тона. Юнкер нарече българите „велика нация“.

Българският премиер Бойко Борисов бе посрещнат с прегръдки и необичайно топли и емоционални думи от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел. Освен това той е получил и уверение, че ЕК ще направи всичко възможно, за да бъдат отблокирани 4.5 млрд. евро, които България може да усвои до края на 2015 г.

„Вие не сте сами и ние не сме наблюдатели“, заяви вчера след срещата с премиера Бойко Борисов председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. „Европейското семейство подкрепя България в търсенето на решения за сегашните геополитически предизвикателства“, каза той на пресконференция, след като Борисов му изрази тревогата си от намерението на руския президент Владимир Путин да се откаже от строителство на газопровода „Южен поток“.

„Искаме енергия да тече към България и цяла Европа и няма да приемем шантаж по енергийни въпроси“, заяви Юнкер и добави: „България не е малка държава и има зад себе си цяла Европа. Българите са велика нация“. Въпреки успокоителните думи Борисов изглеждаше объркан, че Путин не е изчакал насрочената за 9 декември среща между Русия и ЕС за решаване на спорните въпроси около „Южен поток“. „Ние сме за „Южен поток“ да се строи, спазвайки европейските правила“, каза отново той.

В думите му личеше притеснение, че в старанието си към Брюксел България се е оказала самотна срещу Русия: „В изказванията на Владимир Путин и на президента (на Турция Реджеп Тайип – бел. ред.) Ердоган България бе посочена единствена поименно като страна от проекта „Южен поток“. Аз считам, че е несправедливо, защото ЕК преговаря от името на шестте държави, които са по трасето на „Южен поток“, освен това подготвителните дейности, които касаят издаването на разрешителни, не са спрени… Ние с нотариално заверено пълномощно сме им предоставили преговорите по „Южен поток“.

Той отправи забележка и към Русия: „Изказването от Анкара беше доста преднамерено… Ако руската страна приеме Третия енергиен пакет, днес може да започваме строителство на „Южен поток“. Така че не е само България виновна и те могат да помислят и да ревизират своето отношение към Третия енергиен пакет“. Юнкер го подкрепи: „Що се отнася до „Южен поток“, ЕС и България работят заедно, за да решат оставащите правни въпроси. Те не са непреодолими. Ще направим най-доброто за България и Европа. Бойко и Жан-Клод ще намерят решение заедно“.

Запитан от Би Би Си дали подкрепя санкциите срещу Русия, Борисов бе категоричен: „България подкрепя санкциите, колкото и неприятни и тежки последици да имат върху българския туризъм и стокообмена“. Но след това добави: „Не знам доколко Русия се влияе от санкциите, но България се влияе много тежко“.

„За наше най-голямо съжаление преди 15-20 години югоембаргото и войната в Косово бяха на едната ни граница, където понесохме милиарди загуби, смея да твърдя, че това ни остави като най-бедната държава в ЕС. Сега от другата ни граница са Украйна, Крим и Черно море и ние отново трябва да бъдем пресирани от санкции с нашите съседи. Като се има предвид, че от другата ни страна е и Турция с нейната мощна икономика, ние имаме сериозни проблеми“, описа Борисов сложното положение.

Председателят на ЕК успокои Борисов по още няколко деликатни за България теми. Той обеща, че ще се стреми до края на мандата си да спре Механизма за сътрудничество и проверка, който ежегодно критикува държавата ни за слабо правосъдие, безнаказана организирана престъпност и корупция на високо равнище. Също така потвърди, че според ЕК България е готова за влизане в Шенгенската зона. Българският премиер само изрази надежда „да не се обвързва механизмът за наблюдение с нашата готовност да влезем в шенгенската система“, но няколко държави вече поставиха такова условие.

В пресконференцията участва и зам.-председателката на ЕК Кристалина Георгиева, която е комисар за бюджета. Тя съобщи, че е взето политическото решение за отблокиране плащанията по оперативна програма „Регионално развитие“. По нея бяха блокирани 90 млн. евро за градско развитие и туризъм. Очакванията и на служебния кабинет, и на сегашните управляващи бяха средствата да се размразят в началото на следващата година.

Програмата финансира още социални жилища, ремонти на здравни и учебни заведения, саниране на жилищни сгради, както и пътища от втори и трети клас. „Това е политическо решение, а сега предстои да бъде задействано юридически“, заяви Георгиева и допълни пред български журналисти, че на 1 декември ЕК е получила всички необходими обяснения от страната ни.

По нейни думи процесът ще бъде завършен идния понеделник и парите ще тръгнат към България. Тъй като в изтичащия програмен период остават за усвояване 4.5 млрд. евро, тя каза още, че ще бъде сформиран екип между българското правителство и ЕК, за да не бъдат загубени. Парите трябва да бъдат усвоени до края на 2015 г.

Путин: Омръзна ми от българите

Затрудненията, създадени от българските власти, са основната причина, поради която Русия се е отказала от строежа на газопровода „Южен поток“, е заявил руският президент Владимир Путин пред турския си колега Реджеп Ердоган на срещата между двамата на 1 декември, писа вестник „Хюриет“. „Омръзна ми от българите. Противопоставят ни се и ни предизвикват, понеже имат зад гърба си Запада и Европейския съюз. Бавят проекта“, казал той. Според вестника отказът от проекта е бил изненада дори за приближените на Путин, които научили за решението на президента в хода на преговорите с турската страна.

Слагаме точка

Руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че решението да се спре строителството на „Южен поток“ е окончателно, съобщи ТАСС. „Взетото решение по мое мнение е окончателно. Сега сме ангажирани със строителството на газопровода по друг маршрут“, заяви Новак. Според него газопроводът ще преминава през Турция съгласно договореностите между двамата президенти. /Сега/