Томислав Дончев: Следим ситуацията с наводненията в страната отблизо

Следим ситуацията с наводненията в страната отблизо, коментира пред журналисти в парламента вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, който изпълнява функциите на министър-председател по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел.

Дончев съобщи, че представители на правителството пътуват към засегнатите райони на север – Белоградчик и Кула, и на юг – Ямбол, Елхово и Сливен. От сутринта следим ситуацията и информираме министър председателя, който е в Брюксел, добави той. До момента няма данни за жертви, но има материални поражения, особено в наводнените участъци има залети къщи, мазета, каза Томислав Дончев. Първата грижа е спасяването на населението, за да може хората да са в безопасност и да има по-малко щети, посочи той. Дончев добави, че засега ситуацията не предлопалага намеса на армията.

По думите му, ако се наложи, обезателно ще бъдат използвани и военни в помощ на населението.Относно прелял язовир, Дончев коментира, че има наводнени пътища, но ситуацията не предполага някакъв екстремен или неимоверен риск от наводнения.

Търсят се възможности за обходен
маршрут, уточни той. Във връзка със средствата за справяне с наводненията, вицепремиерът припомни, че още в средата на годината са отпуснати допълнителни 50 млн. лева за междуведомствената комисия. За съжаление, обемът на щетите, включително и тези от наводненията в средата на годината, е с пъти по-голям, и общините още не са получили средствата, които са поискали, коментира той. Томислав Дончев посочи, че допълнително ще имаме финансиране от
фонда за солидарност на ЕС, но не цялата поискана сума, а само определен процент от него, който по най-бързия начин ще бъде разпределен на пострадалите. Тези средства ще бъдат в помощ и също няма да бъдат докрай достатъчни, отбеляза вицепремиерът. Особено пораженията върху публичната инфраструктура от наводненията в средата на годината са изключително тежки и няма как в рамките на половин или една. /BTA/