Тръгва „Дефилето на младото вино“

Дефилето на младото вино ще се проведе за пета поред година в Стария град през тази седмица.

vino

В “Дни на Младото вино” от 18 часа на Римския стадион е спектакълът „В бъчвата виното кротува, а в човека лудува” на фолклорен танцив ансамбъл „Дилянка” и ансамбъла за народни танци „Гео Милев”. Утре е  постановката „Великденско вино” на Държавен куклен театър.

Дефилето ще има богата културна програма, винени дегустации на бяло, червено и вино розе в 11 зони. Идеята за дефилето на Любозар Фратев, председател на Съвета по туризъм в Пловдив е производителите да представят в неповторимата атмосфера на старите къщи своите млади вина. Росица Кючукова от Асоциацията на винопроизводителите обясни, че тази година реколтата е по-слаба, но консумацията на вино в България нараства, особено сред младите, които избират родното производство.

Официалното откриване ще е на 28 ноември на Лапидариума в Стария град предхождано от Дионисиево шествие от общината. Вечерта започва и шоуто „Вино и огън“ на Римския стадион. Билетите са с непроменени цени и с тях може да се дегустират младите вина на 23 винарски изби.

Те ще се предлагат сред уникалната атмосфера на Етнографския музей, Балабановата къща, къщите „Георгиади“  и „Хиндлиян“ и още 7 локации в Стария Пловдив. Събитието влиза в Националния туристически календар, както и ще залегне в платформата на Пловдив за Европейска столица на културата 2019. /БНТ/