Кирил Добрев смята, че трябва да се разследват ИФ, ЦЦ, ББ, а не ДП – той бил сред жертвите

Депутатът от БСП Кирил Добрев отрече по телефона пред Би Ти Ви да е виждал инициалите Д.П. в тефтерчето на Филип Златанов и че трябва да се разследват ИФ, ЦЦ, ББ, а не ДП – той бил сред жертвите на поръчителите, сред които е и президентът Росен Плевнелиев.

Кирил Добрев Фотограф: Надежда Чипева Капитал

Добрев оглавяваше анкетната комисия „Филип Златанов“ в предишния парламент. Миналата седмица стана ясно, че прожектираните от прокуратурата миналото лято пред журналисти извадки от тефтерите на Филип Златанов са били подправени. На една от страниците неизвестен извършител е преправил инициалите ДП на цифрата 10.

Тогава Кирил Добрев представи в Би Ти Ви слайдове, които е получил в прокуратурата, и сканирани копия от страниците на тефтера. Репортер на телевизията и активистът от „Протестна мрежа“ Антоанета Цонева сравниха в ефир неговото копие и копия от страниците, които бяха публикувани от „Капитал“. Виждаше се, че инициалите Д.П., присъстващи в копията на „вестник „Капитал“, с две чертички са преправени на 10 в копието на Добрев.

Прокуратурата запази мълчание до вчера, когато пред вестник „Труд“ нейни представители заявяват, че цифрата 10 е преправена на Д.П., а не обратното.

Заради скандала с тефтерчето „Протестна мрежа“ организира протест довечера в 18.30 часа пред Съдебната палата с искане за прозрачност в държавата под мотото „Ние знаем какво и кой стои зад инициалите Д.П. и зад останалите. Ние ще ви спрем – Гражданите срещу Мафията“.

„От „Протестна мрежа“ имат болна фикция с едно лице“, избухна Добрев в отговор на коментари на Антоанета Цонева, че той защитава и прикрива интересите на Делян Пеевски. „Аз работя с документи по институциите, а не по интернет. Откога интернат стана официоз? Откъде госпожа Цонева има тези копия от тефтерите, в които четем Д.П., а не 10? Тази госпожа Антоанета Цонева е компетентна по всички въпроси в България. От каква позиция тя ще дава коментари?. За мен са гласували 30 000 души, а госпожа Цонева сигурно и за домоуправител не са я избирали“, коментира Добрев.

Той каза още, в отговор на въпрос на Цонева, че е бил на една маса с Пеевски на рождения ден на агенция „ПИК“, където е била и Цецка Цачева, чиито инициали също са Ц. Ц. „Личният ми живот не ви интересува“, заяви депутатът от БСП.

Според него в тефтерчето на Златанов ясно се открояват инициалите на Цветан Цветанов и Искра Фидосова и по-добре от „Протестна мрежа“ да протестират пред нейния кабинет. По думите на Кирил Добрев трябва да се разследват хората с инициали ИФ, ЦЦ, ББ, а не ДП, който бил сред жертвите на поръчителите. „Директно обвинявам „Протестна мрежа“, че искат да провалят процеса срещу Златанов. Това вече не е гражданско, а политическо движение. Трябва да отидат първо на протест пред ГЕРБ и пред Министерския съвет. Тогава ще бъдат безпристрастни и ще се включа и аз към протеста им“, заяви Добрев.

В началото на ноември оригиналните бележници на Златанов изчезнаха от колата на вещото лице Стефан Бенчев, който изненадващо получил задача да направи експертиза на тефтерите по второто досъдебно производство срещу Златанов – отново за престъпление по служба.

Проверката на прокуратурата за инициалите ще приключи до месец. /Дневник/