ОЛАФ настоя за реформи, съветва ни да си четем докладите

Европейската служба за борба с измамите с евросредства – ОЛАФ, иска от нас да направим реформи в разследването на злоупотребите с парите от Брюксел.

Шефът на ОЛАФ Джовани Кеслер се срещна вчера с главния прокурор Сотир Цацаров.

Това стана ясно вчера след срещата на шефа на ОЛАФ Джовани Кеслер с вътрешния министър Веселин Вучков. Кеслер похвали правителството за ангажираността в работата по разкриването на злоупотребите, но подчерта, че е нужно да бъдат направени промени, без обаче да уточнява какви. По думите му страната ни има пълното му съдействие.

Запитан за какви реформи става въпрос, вътрешният министър уточни, че гостът му се е предпазил от категорични препоръки. Той по-скоро посъветвал да се прочетат много внимателно препоръките в годишните доклади на ЕК по този механизъм, в които основен акцент е антикорупционната политика. В тази връзка България трябвало да проследи и всички съвети, които ЕК ще даде в доклада за страната ни, който ще бъде публикуван в края на януари.

Визитата на Джовани Кеслер продължи по-късно през деня и със среща с главния прокурор Сотир Цацаров. Двамата са обсъдили създаването и функционирането на европейска прокуратура, която да се занимава с въпросите, свързани с финансовите измами на територията на ЕС. /Монитор/