Прокурорът по делото „КТБ“: Това е пирамида, не банка

„Може би ще останем в учебника по история, защото не ми е известно да може да се даде друг подобен пример в световната история за това как една реално функционираща банка е превърната в някаква пирамидална структура.“ Такъв коментар прави наблюдаващият прокурор по делото „КТБ“ Иван Гешев в интервю, цитиран от „24 часа“.

„За мен КТБ представлява по-скоро някакъв вид инвестиционна пирамида, отколкото нормална търговска банка. На базата на доказателствата по делото смятам, че тази структура поне в последните години е функционирала с цел да обслужва бизнеса на собственика си“, заявява обвинителят.

Според Гешев вина за ситуацията има не само БНБ, а и ДАНС, МВР, вътрешните и външни одитори, надзорният съвет и одитният комитет на банката. На въпрос дали може да се търси конкретна отговорност, прокурорът заявява, че конкретни лица ще бъдат обвинени, когато се съберат необходимите доказателства.

„КТБ е някаква инвестиционна пирамида, която макар, и при наличие формално на двустепенна управленска система, е ръководена реално от един-единствен човек“, казва прокурорът и обяснява схемата със създаването на кухи фирми, които са получавали необезпечени кредити.

Обвинителят разказва, че при едно от претърсванията, свързани с разследването, са открити конкретни указания да се дискредитират свидетелите по делото, като са били посочени имена. Намерена е и документация, представляваща банкова тайна, която не би трябвало да бъде на претърсваното място, а и самите разследващи не разполагали с тази иформация./Дневник/