За по-ниска такса смет от 2015 г. настояват от „Обединение за Пловдив“

Такса смет за пловдивчани да бъде намалена от 1 януари 2015 година – настоява общинската съветничка Дани Каназирева.

Предложението е внесено в Общинския съвет от името на групата „Обединение за Пловдив”, чиито председател е тя.

Според Каназирева, таксата трябва да се определя според количеството отпадък, на принципа „замърсителят плаща“. Групата „Обединение за Пловдив” предлага такса смет за жилищни и вилни имоти на граждани в регулационните граници на Пловдив  да  стане 1.00 на хиляда върху данъчните оценки, а за нежилищни имоти на предприятия –  4.00 на хиляда върху отчетната стойност на имоти. Сега гражданите плащат 1,5 промила, а юридическите лица – 5,3.

Дани Каназирева се позозава на Закона за местните данъци и такси, съгласно който от 1 януари 2015 г. такса смет трябва да се начислява според количеството отпадъци, а не според данъчната оценка на имота.

Община Пловдив няма никаква готовност да приложи новата методика за облагането и да изпълни закона – смята адвокат Дани Каназирева. Тя предупреди, че ако облагането на пловдивчани продължи по старата методика, ще последва лавина от съдебни искове срещу общината за отмяна на незаконосъобразно начислената такса смет.

Каназирева предлага още Общинският съвет да задължи кмета Иван Тотев да представи пълен отчет за начина, по който се изразходват средствата в план – сметката за чистота. Това е златен бюджет от 29 – 30 млн. лв. всяка година, подчертава Дани Каназирева. /БНР/