Пълна проверка къде се пазят доказателствата

Крадците обрали експерта, докато се облекчавал в храстите

Пълна проверка за това как и къде се съхраняват доказателствата по различни дела е била разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров. Това обяви самият той вчера по време на дебат във ВСС по проблема с изчезналите тефтерчета на бившия шеф на Комисията за конфликт на интереси Филип Златанов.

Пред кадровиците на Темида Цацаров обяви, че в момента се извършва проверка в столичното следствие за режима на съхранениена веществените доказателства и тяхното предаване на други органи. „Бенчев не е единственият, който се разхожда с веществени доказателства“, каза обвинител №1.

Според него истинските доказателства по делото срещу Златанов не са само бележниците му, той е осъден за движението на три преписки. Представляващият ВСС Соня Найденова припомни, че преди година съветът е изпратил на правосъдното министерство предложения във връзка с проблемите около съдебните експертизи, но нищо не се случило. Главният прокурор Сотир Цацаров пък прикани политиците да спрат да се упражняват на гърба на съдебната власт и в частност на прокуратурата. За репликите на правосъдния министър Христо Иванов, че скандалът може би ще влезе в евродоклада, Цацаров заяви:

„Призовавам тази спекулация да спре. Не от две тефтерчета ще зависи съдбата на един доклад, който ни се размахва като плашило“. „ВСС отправя призив този случай да не бъде използван за аргументиране на една или друга реформа, в частност на съдебната реформа, или като емблематичен пример, с който да се оправдава бездействие или неефективно действие на съдебната власт. Проблемът е много по-дълбок, той ангажира органи и институции извън съдебната власт и трябва да намери своето адекватно законодателно решениекоментира пред медии представляващата съвета Соня Найденова.

Тя също призова политическите коментари да не бъдат спекулативни.Междувременно стана ясно, че двете тефтерчета на Филип Златанов са откраднати, докато вещото лице Стефан Бенчев се облекчавал в храстите на 5 ноември т.г. Това разказа той пред bTV. Според Бенчев кражбата на ключовите веществени доказателства е случайна. Той твърди още, че не за първи път взема документи в дома си, но за първи път му изчезват.

Обикновено ходел до столичното следствие в кв. „Овча купел“ с такси, но този път решил да е с личния автомобил. Докато пътувал, друг шофьор му направил знак, че има спукана гума, и Бенчев спрял.

След това отишъл до храстите по малка нужда и оставил колата без надзор за 3-4 минути. Като се върнал, видял, че чантата с документите липсва. Бенчев се обадил на тел. 112, откъдето му казали да отиде на другата сутрин в 6-о РУП. Тогава всъщност, на 6 ноември, той е подал писмен сигнал в полицията.Пред Нова тв пък  експертът заяви, че записките в тефтерчето на Златанов принадлежат на един и същ човек. От думите на графолога става ясно, че няма дописвания.

Според него това са обикновени документи, макар че съдържат взривоопасна информация за някои.В сряда главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че липсата на оригиналните бележници не би трябвало да е пречка за делото на втора инстанция, което се води в Софийския апелативен съд. На първа инстанция СГС осъди Златанов на 3,5 г. затвор въз основа на експертиза на копие от бележниците.

Прокуратурата проверява защо сигналът в полицията е докладван на държавното обвинение едва на 11 ноември и какво е работено по него през това време. /Монитор/