Заместник-министрите: нещо ново, нещо старо, нещо назаем

Сред първите одобрени имена са кадри от служебния кабинет, от първото правителство на Борисов и дори от кабинета „Орешарски“

Част от заместник-министрите от служебния кабинет ще запазят постовете си в новото правителство, на старите си места ще се завърнат и някои кадри от втория ешалон на миналия кабинет на ГЕРБ, ще има и поне трима заместници от кабинета „Орешарски“. Това става ясно след първите официално оповестени от пресслужбата на МС имена. Други пък се завъртяха в медиите.

Два варианта за попълване на втория ешелон са обект на обсъждане. Първият е министрите да предложат номинации от партията или експерти. Вторият е да има и зам.-министри от коалиционните партньори и така да упражнява взаимен контрол. Това обаче означава повечето ведомства да имат по трима заместници, което ще направи вторият ешалон рекордно голям.

Официалните имена

Първите заповеди за назначаване са за служебните зам.-министри на външните работи, които остават в екипа на Даниел Митов –  Катя Тодорова, Валентин Порязов и Румен Александров. Заместникът във финансите – Кирил Ананиев, кадър на служебния кабинет и на още 3 правителства преди това, бе обявен още в петък от министър Горанов. Втори заместник-министър на финансите ще бъде Карина Караиванова.

Тя бе зам.-министър на финансите в първото правителство на Бойко Борисов, но малко преди оставката на кабинета се върна на старата си позиция си като директор на „Национален фонд“ в Министерството на финансите.

Мястото си запазва и зам-министърът на земеделието и храните Георги Костов, както и на младежта и спорта Калин Каменов. Министърът на земеделието в служебното правителство Васил Грудев става заместник-министър. Екипът ще бъде попълнен и със зам.-министъра от първия кабинет „Борисов“ Цветан Димитров.

Заместник-министри на транспорта стават Антон Гинев и Валери Борисов. Борисов бе и в първия екип на Ивайло Московски, а Гинев заемаше същия пост в правителството „Орешарски“. Той е специалист по жп транспорт и е бивш шеф на Национална компания „ЖП инфраструктура“.

Заместник-министър на вътрешните работи с международен ресор ще бъде депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов, а Павел Гуджаров става зам.-министър на околната среда и водите. Той е депутат от предходното Народно събрание.

Какво още

Неофициално се знае, че на постовете си ще останат заместниците на министъра на правосъдието Христо Иванов, както и гимнастикът Йордан Йовчев в спортното министерство.

Предложенията си е направил и здравният министър Пeтър Москов – това са Стойчо Кацаров и Бойко Пенков. „Избирал съм по това да бъдат хора, които знаят за какво става въпрос“, обясни той. Бойко Пенков бе заместник и в кабинета „Орешарски“. Бе и зам.-председател на НЗОК при създаването й по време на кабинета „Костов“, а след това я оглави. Стойчо Кацаров, бивш зам.-министър в кабинета „Костов“, обаче заяви пред БНР, че не са водени преговори с него и не би приел, ако му бъде предложено.

Лиляна Павлова обяви, че ще има трима заместници в регионалното министерство, но не сподели имена. Очаква се тя да върне в екипа си хора, които й помагаха при първото й заемане на поста като Николай Ненков, шефката на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие“ Деница Николова и бившият зам.-министър Добромир Симидчиев, който стартира водната реформа.

По информация на сайтът ClubZ новият икономически министър Божидар Лукарски е срещнал огромни трудности в събирането на екип. Всички членове на Гражданския съвет на Реформаторския блок, които  били поканени от него, са отказали. В съвета бяха поискали Лукарски да се оттегли от поста, който пое, без да се допита до никого в блока. /Капитал/