Реформаторите отказаха офертата на Борисов за правителство на малцинството

Реформаторският блок не е съгласен следващият кабинет да не е подкрепян от мнозинство в парламента.

Меглена Кунева и Радан Кънев Фотограф: Надежда Чипева Капитал

След заседание на парламентарната група съпредседателите на групата Радан Кънев и Меглена Кунева потвърдиха позицията от предходните консултации, че не са склонни на правителство на малцинството.

Решението им дойде около два часа след като лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че ще върви към подписване на коалиционно споразумение с Реформаторите и съставяне на кабинет на малцинството, който ще търси подкрепа от другите формации в народното събрание по конкретни теми.

Те смятат, че трябва да се проведе среща между тях, ГЕРБ и патриотичния фронт, на която да се уточнява форматът на следващото управление, а не както състоялата се днес дискусия с участието на седем лидери на партии.

Реформаторите виждат като най-добър вариант подписването на коалиционно споразумение не само с ГЕРБ, а и Патриотичния фронт. Такава ще бъде и позицията, с която ще влязат в следващите преговори.

От кратките изказвания на съпредседателите се разбра, че Реформаторите не предвиждат вариант, при който кабинет да не се сформира, въпреки непроменената позиция на Фронта за програмно правителство от експерти, вместо с участието на политически лица.

„Част от решението са отделни срещи с Патриотичния фронт и ГЕРБ, защото има известно изостряне на отношенията между тях“, каза Радан Кънев. Според Меглена Кунева на днешната лидерска среща е имало промяна в позициите на другите двама потенциални партньори в управлението. Тя не уточни какви, макара да обясни, че е информирала съпартийците си за тях.

Двамата повториха, че Реформаторският блок няма да бъде пречка за дясноцентристко управление.

Междувременно от ГЕРБ съобщиха пред медиите, че вече са сформирали работна група за изготвяне на коалиционно споразумение с реформаторите в състав евродепутатът Томислав Дончев и народните представители Румяна Бъчварова и Менда Стоянова. /Дневник/