44 планински селища в Смолянско и Пазарджишко с нарушено електрозахранване

44 малки селища и махали в планинските части на областите Смолян и Пазарджик остават с частично или цялостно нарушено електрозахранване – съобщават от електроразпределителното дружество EVN. Заради тежките метеорологични условия в засегнатите места има паднали стълбове и проводници от електроразпределителната мрежа. Дружеството продължава работа по отстраняването на повредите.

По-голямата част от засегнатите малки селища и махали са на територията на област Смолян. Част от изключванията са регистрирани през последното денонощие вследствие на паднали дървета, на места има все още затворени пътища. В областта дружеството е мобилизирало допълнителни 25 аварийни групи. На разположение е специализирана техника и тежка механизация. Включен е и персонал от външни фирми.

В родопската част на област Пазарджик остава аварията по 110-киловолтов електропровод, собственост на Електроенергийния системен оператор. След неговото възстановяване от ЕСО екипите на EVN България са в готовност да включат електрозахранването за голяма част от засегнатите в райони населени места. Дружеството е осигурило 3 допълнителни екипа  в този район.

Над 60 аварийни екипи на EVN работят по нормализиране на захранването. Създадена е необходимата организация на работа за всеки аварирал електропровод. Специалисти на дружеството са в контакт с местните власти и „Гражданска защита“. В дружеството продължава да действа Кризисен щаб с цел координиране на действията по възстановяване на електрозахранването. /BNR/