Кралица Виктория идва с „Черното пени“

Показват на „Булколекто 2014” марката, отпечатана преди 175 години

Един от десетте притежатели в България на първата пощенска марка „Черното пени” е предоставил бижуто си за тазгодишната филателна изложба „Булколекто 2014”. Изложението се открива днес в Международен панаир-Пловдив и  ще продължи до 26 октомври. Собственикът на „Черното пени”, пожелал анонимност, прави жест по случай  175-годишнината от  нейното издаване, заяви Христо Николчев, секретар на Съюза на българските филателисти.

Той уточни, че редкият експонат ще бъде поставен в специална бронирана витрина. Неговата цена е средна – между най-скъпо продадените на търг екземпляри и по-евтините, които могат да се намерят в каталозите. „Черно пени“ е било продавано за над един милион английски лири на аукциони, но това са били екземпляри с клеймо, чиято дата е 4 дни преди официалното пускане в употреба на 6 май 1840 година във Великобритания.

В България не повече от десетина души притежават по един екземпляр от тази марка, като цената варира между 20 и 50 хиляди евро. В света има само няколко пълни колекции от 1000 екземпляра. Те са собственост на кралицата на Великобритания Елизабет ІІ, на принца на Монако Алберт ІІ и още двама-трима колекционери. Марката e наречена  „Черното пени“ заради стойността – едно пени, и цвета . Върху нея е изобразен ликът на кралица Виктория.

Първата марка на Португалия, издадена през 1853 година, също ще бъде показана на „Булколекто 2014”. Тя е включена в Международната филателна изложба „България – Португалия“, на която се представят 11 български и 8 португалски експоната. По време на „Булколекто“ ще се отбележи 25-годишнината на Европейската филателна федерация (ФЕПА), основана в София. Гост на честването ще  бъде президентът на ФЕПА Хосе-Рамон Морено.

Петото издание на Панаира на колекционерите  е посветено също на 135 г. от началото на пощенските съобщения в България и издаването на първите наши марки. За първи път Нумизматичното дружество в Пловдив ще покаже своята сбирка от монети, сечени във Филипопол преди повече от 2000 години. Входът за „Булколекто 2014” е 2 лв., а за ученици, пенсионери и инвалиди – лев. Билетът е валиден и за другите прояви в панаира – Международната изложба „Медикус, Денто, Галения“, „Цветна есен“), Международни киноложки изложби, финали за Световната киноложка купа,  Републикански шампионат за българско овчарско куче и Национален шампионат на Чили.