102 години от Освобождението на Родопите и Празник на Смолян

Днес е празникът на Смолян. На 21 октомври 1912 година Родопите се освобождават от османско владичество по време на Балканската война.

По повод празника Общинският съвет на Смолян се събира на тържествена сесия. По-късно ще се състои поклонение пред Паметника-костница на връх Средногорец, останал в историята под името “Родопската Шипка”. На това място се водят епичните боеве на 21 пехотен Средногорски полк, предвождан от полк. Владимир Серафимов, които водят до освобождението на Средните Родопи от османско владичество.

Програмата на празника включва и поднасяне на венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов в центъра на Смолян. Вечерта в Родопския драматичен театър „Николай Хайтов” ще се състои празничен концерт-спектакъл „102 години свобода за Родопите” с участието на Фолклорен ансамбъл „Родопа” и Ансамбъл „Българе”.

Кулминацията на честването е тържествената заря–проверка, посветена на 102 години от Освобождението на Родопите. Тя ще започне в 19,30 часа в новия център на Смолян.

Министър-председателят проф. Георги Близнашки ще участва в тържествата посветени на 102 години от освобождението на Родопите от османско владичество. Програмата на премиера предвижда срещи с областния управител инж. Димитър Кръстанов и с кмета Николай Мелемов. Вечерта министър-председателят ще приеме почетния строй на представителните части на Българската армия и ще участва в тържествената заря-проверка по повод годишнината.