Кунева: Правителството трябва да издържи пълен мандат

„Правителство трябва да има и да издържи пълен мандат, за да излъчи България стабилност“. Това заяви тази сутрин пред Би Ти Ви лидерът на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева, цитирана от партийния си пресцентър. 

Меглена Кунева на откриването на предизборната кампания на „Реформаторския блок“ Фотограф: Юлия Лазарова

Категоричната заявка идва на прага на новата седмица, когато се очаква да има втори кръг преговори между ГЕРБ и „Реформаторския блок“ за излъчване на ново управление. Миналата седмица преговорните екипи на двете формации разговаряха около 6 часа и не успяха да постигнат съгласие. Консултациите помежду им завършиха с изявления, че повече обсъждания няма да се правят. Часове по-късно обаче лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов открехна вратата за нова среща, а реформаторите заявиха, че са готови да се върнат на масата на преговорите.

Амбицията на ГЕРБ е новото управление да изкара целия 4-годишен цикъл във властта, предвиден в Конституцията. Тезата, която Реформаторите отстояват в последната година, е за двугодишен мандат на управлението, последван от нови парламентарни избори. Целта е правителството да започне ключови реформи и да подготви избори за Велико народно събрание с цел промени в конституцията, след което да се разпусне.

Блокът включи това изискване преди близо година в една от „шест стъпки за излизане от кризата“, които предлага и го превърна в едно от посланията на предизборната си кампания.

В края на миналата седмица в интервю за вестник „Стандарт“ Меглена Кунева посочи, че краткият мандат не може да е самоцел и че идеята на краткото управление е постигането на съгласие за конституционни промени и свикването на Велико народно събрание, но трябва да се види кога ще стане възможно това –  „на втората, на третата, на четвъртата година…“.

В телевизионното си интервю днес Меглена Кунева обясни тезата си за пълен мандат на кабинета с аргумента „Страшно много ни трябва котва“. Тя допълни, че без стабилност в страната няма да има нито български, нито чужди инвеститори. Припомни също, че в партията й тече вътрешен референдум за участието в коалиционно управление. Допитването беше удължено, за да може да се получат и отговори офлайн. 

„Ако се постигне съгласие по основните компоненти на едно бъдещо споразумение, ако се намери пресечна точка за здраво правителство с ясни приоритети, с ясен и стабилен мандат, смятам, че това е разумно за страната“, коментира председателят на „Движение България на гражданите“.

Тя добави, че за крайния резултат е важно как ще се развие предстоящият тази седмица разговор вътре ГЕРБ (лидерът на партията Бойко Борисов обяви, че в началото на седмицата ще свика разширеното ръководство, за да обсъди с него възможностите пред формацията – бел. ред.). Според Меглена Кунева от ключово значение е дали членовете и ръководството на ГЕРБ ще са убедени в необходимостта от реформите, за които настоява „Реформаторският блок“, най-важната от които е в областта на правосъдието. /Дневник/