Прокуратурата ще иска пак имунитета на Станишев, Цветанов и Сидеров

В момента тече проверка на всички народни представители за висящи разследвания

syd1
Имунитетът на всички народни представители, срещу които има дела, ще бъде поискан отново и те ще бъдат съдени. Това обяви вчера главният прокурор Сотир Цацаров. Той назова поименно Цветан Цветанов, Волен Сидеров и Сергей Станишев.
Списъкът обаче може да набъбне, защото по информация на прокуратурата в момента тече проверка на всички 240 избрани депутати. Търси се дали срещу някой от тях има висящо разследване или съдебен процес. Ако се установи такъв, ще му бъде искан имунитетът.Новост в практиката на главния прокурор ще е искането на имунитета на Станишев от Европейския парламент. Според процедурата то ще бъде разгледано от специална комисия, а после ще се гласува и от Европарламента. Ако имунитетът бъде свален, прокуратурата ще трябва да информира Брюксел за това как върви производството срещу депутата, останал без защита. Няколко часа след изявлението на Цацаров Станишев обяви, че подкрепя искането му. В профила си във „Фейсбук“ той написа: „Заявявам, че аз самият ще подкрепя това искане и ще настоявам ЕП да свали имунитета ми максимално бързо“.Бившият соцлидер Сергей Станишев е обвинен за изгубването на 7 секретни доклада, докато е бил премиер. Тези документи бяха предадени на Бойко Борисов, когато беше министър-председател, от бившия съветник в ДАНС Алексей Петров. Делото така и не започна реално поради многобройните връщания на обвинителния акт от съда, както и поради невъзможността той да бъде връчен на обвиняемия. В крайна сметка преди дни делото беше спряно заради имунитета на Станишев. Давността на престъплението ще изтече през 2016 г.Срещу бившия вътрешен министър Цветанов има три наказателни дела. Той е обвинен, че е отказал прилагането на специални разузнавателни средства (СРС) срещу бившия шеф на дирекцията за борба с организираната престъпност във Велико Търново Орлин Тодоров. По това дело на първа инстанция бе осъден на 5 години затвор. Второто му обвинение е за незаконно изплащане на обезщетение за пенсиониране на Тодоров. Тук бившият министър има оправдателна присъда. И двете съдебни решения се обжалват. Делото, което не успя да приключи на първа инстанция през последната година, е за незаконното подслушване в МВР. По него Цветанов получи обвинения за престъпление по служба заедно с трима бивши директори на служба СДОТО в МВР, която прилагаше СРС-тата. Преди ден Цветанов също твърдеше, че няма търпение вече да има присъда.

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров е подсъдим за нанасяне на лека телесна повреда на полицая Костадин Колев и за хулиганство. Делото срещу него е за предизвикания скандал в полет от София до Варна в началото на годината.

По закон депутатският имунитет е пречка пред всяко дело или разследване. В последните два парламента Цветанов, Сидеров и Станишев се отказаха от имунитета си, но след изборите на 5 октомври се сдобиха с нов. Затова процесите срещу тях тази седмица бяха прекратени.

В момента прокуратурата проверява сигнал на „Протестна мрежа“ срещу лидера на „България без цензура“ и евродепутат Николай Бареков, депутата от ДПС Делян Пеевски и банкера Цветан Василев за организирана престъпна група. Данъчната ревизия вече установи, че разходите на Бареков и съпругата му в периода 2008-2012 г. надвишават приходите с 520 хил. лв. Според данъчните той дължи 35 хил. лв. данъци и лихви и четири години не е подавал данъчни декларации, въпреки че е бил длъжен. Евродепутатът оспори това, но заяви, че ако дължи, ще плати. За Пеевски прокуратурата съобщи, че са установени данъчни задължения от 300 хил. лв. на семейството му, но били платени. Наказанието при укрити данъци в особено голям размер, междувременно платени по време на следствието, е лишаване от свобода до 3 години и глоба до хиляда лева. Но ако лицето не е осъждано за престъпление от общ характер, може да се размине само с глоба. Ако прокуратурата иска да разследва още, тя трябва да поиска имунитета на депутатите.

За дела от частен характер имунитет не може да се сваля, затова всички те ще спрат. Цветанов например е съден за клевета от съдия Мирослава Тодорова, за което на първа инстанция беше оправдан. През последните седмици бившият МВР шеф направи всичко възможно да попречи делото да се гледа на втора инстанция, като с адвоката му не се явяваха в съда, отказваха да получат призовките и така дочакаха да се задейства имунитетът му.

Дела от частен характер има и срещу лидера на „България без цензура“ Николай Бареков. Четири от тях – за обида и клевета, се водят от Бойко Борисов. По едно съдът вече отхвърли иска на Борисов – затова че Бареков го нарекъл „тъп“. Преди ден се разбра, че Борисов е изтеглил иска си за обида и клевета срещу депутата от ДПС Йордан Цонев, задето го нарекъл „мутра“. Срещу Бареков има дела и от страна на Румен Петков, който го съди за обида и клевета и иска 100 хил. лв. обезщетение. Бившият кмет на Варна Кирил Йорданов също води дело за обида срещу Бареков. Съди го и издателят Иво Прокопиев. Всички тези дела също ще бъдат спрени. /Сега/