Твърденията за ново увеличение на тока от 1 януари са спекулации, каза Екатерина Захариева

Не е внесено искане за ново увеличение от 1 януари на цената на тока, каза пред журналисти вицепремиерът по икономическата политика, министър на регионалното развитие и министър на инвестиционното проектиране в служебното правителство  Екатерина Захариева преди откриването на годишната конференция „Околна среда, здравословни и безопасни условия на труд 2014“ днес.

Четох в медиите няколко пъти, но нито регулаторът е казал такова нещо, нито е внесено искане, това са спекулации, добави тя.

По повод отложеното заседание на енергийния борд Захариева каза, че отлагането е заради поета отговорност към всички участници в борда да има достатъчно време за запознаване с материалите. В Министерството на икономиката и енергетиката все още не са били готови с проектопромените в закона за енергетиката. Ще приключат днес, обясни вицепремиерът. По думите й това е закон, с който служебният кабинет изпълнява ангажимента си за промяна, свързана с независимостта на регулатора, неговото назначение от НС, с това той да функционира по-добре, като бъде разделен на два състава – воден и енергиен.

Утре най-късно проектозаконът трябва да бъде изпратен на
участниците в борда и да бъде оповестен на сайта на МС. /БТА