Служебният кабинет подготвя промяна в изборния закон

Експерти в служебното правителство работят усилено по проектопромени в Избирателния кодекс, които предвиждат смесена избирателна система – половината от депутатите да се избират мажоритарно, а останалите пропорционално като се върне системата „Д’Онт“ за разпределяне на мандатите, която облагодетелства големите партии.

Това съобщи служебният премиер Георги Близнашки пред телевизия „България он ер“. „Това ще даде шанс на партията, която е на вълната на обществената подкрепа, да получи бонус по естествен начин“, коментира премиерът, който е професор по конституционно право и бивш член на инициативния комитет за референдум по принципите на изборното законодателство.

В момента се работи много интензивно и искаме да го предложим на политическите сили веднага щом се конструира Народното събрание, каза Близнашки. Той припомни, че сегашното преразпределение на гласовете, заради несправедливостта на което протестират най-вече жителите на Дупница, не може да се коригира, защото законът трябва да се спази.

Близнашки очерта два варианта за съставяне на ново правителство – дясноцентристка коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок и „може да се предполага“ Патриотичния фронт или широка коалиция, включваща ГЕРБ, БСП и „евентуално още някой“. „Очевидно е, че трябва да се търси консолидация и в Народното събрание,  и в обществото, за да се приемат тежките реформи, които не могат да се отлагат повече. Нашите партньори в ЕС и НАТО са готови да подкрепят страната, но имат големи очаквания“, допълни той.

Служебният премиер оцени като блестяща работата на вицепремиера и социален министър Йордан Христосков и на министъра на вътрешните работи Йордан Бакалов, нарече „приятна изненада“ здравния министър Мирослав Ненков, постави висока оценка на кабинета и предположи, че някои от министрите ще останат и в следващото политическо правителство.

Премиерът похвали служебния кабинет  за „значителното подобрение“ при търговията с гласове на изборите, макар и да призна, че явлението не е пресечено. В същото време разви теорията, че благодарение на взетите мерки  част от т. нар. брокери били напуснали страната преди изборите и така не се стигнало до масово продаване на гласове.