Ден на национален траур в памет на жертвите от експлозията в завода за боеприпаси в Горни Лом

Днес е ден на национален траур за жертвите от инцидента в предприятието за производство на боеприпаси край село Горни Лом. 13 мъже и 2 жени загинаха при експлозията в завода. Тя избухна в сряда късно следобед.

По време на взрива в цеха е имало 15 души – 12 работници, синът на собственика, който е изпълнителен директор, началникът на смяна и технологът на фабриката.

Взривът е бил изключително силен. Две от сградите и част от цеха ги няма и на тяхно място има кратери. Значителни са повредите и на съседните сгради и отломки по 150 – 200 килограма са летели на стотици метри.

„Взривът е предизвикан от изключително мощно вещество“, посочи шефът на пожарната Николай Николов. Той каза, че властите са съобщили на близките на загиналите, на които помощ оказват психолози. По отношение причината за експлозията главният комисар спомена за човешка грешка.

Вицепремиерът и министър на труда Йордан Христосков допълни, че вече има акт на Инспекцията на труда – заводът е затворен и едва ли някога ще продължи да работи.

Авторският рецитал на пианиста  проф.Боян Воденичаров, който трябваше да се състои тази вечер в Балабановата къща в Пловдив, ще се проведе утре от 18.30 часа. Проявата, която е част от програмата на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”, се отлага заради Деня на траур. /БНР/