Празник за естети в Балабановата къща

Първият международен конкурс за камерна музика “Пловдив” се открива с концерт в Балабановата къща на  български музиканти със световна кариера, които са и  членовете на журито  на конкурса.  В него ще участват 61 състава от 11 държави в различни музикални формации. 

Лауреатите ще бъдат солисти на концерти в рамките на Международния  фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща”. Музикалният форум ще се провежда в Националното училище за музика и танц „Добрин Петков”.

Идеята за конкурса е  на пловдивската цигуларка Елмира Дърварова – първата и единствена жена концертмайстор на Метрополитен опера в Ню Йорк. Тя е председател и на журито на Международния конкурс за камерна музика във Верона и директор на Нюйоркския камерен фестивал.

Другите членове на журито са пианиста Божидар Ноев, който идва от Австрия, виртуозният цигулар Ангел Станков, Анатоли Кръстев виолончело , Ясен Теодосиев валдхорна и Вангел Тандъров кларинет.

Музикалният конкурс „Пловдив ” е учреден от Елмира Дърварова, директора на музикалното училище „Добрин Петков” Нели Попова-Коева и Фондация за култура и изкуство „МузикАртисимо” с председател Мила Павлова. /БНР/