„Файненшъл Таймс“: Германия ще блокира опитите на Москва да измени договора между Украйна и ЕС

Германия ще отхвърли всеки опит на Русия да принуждава Украйна да предоговаря споразумението си с ЕС, пише „Файненшъл таймс“.

Берлин обаче е готов да преговаря с Москва върху конкретни търговски проблеми, които могат да възникнат.

Правителството ще поиска Брюксел да заеме твърда позицията спрямо исканията на Владимир Путин за „систематични изменения“ с договора между ЕС и Украйна. В писмо до Европейската комисия руският президент изразява притесненията си от последствията за руските пазари от отварянето на украинския пазар към ЕС.

ЕС и Украйна се споразумяха да отложат свободния достъп на европейските фирми до украинския пазар с 15 месеца, но Москва въпреки това е на мнение, че премахването на ограниченията ще нанесе значителни щети на Русия и вероятно ще опита да промени условията на споразумението през този период.

Берлин иска гаранции, че новата комисия на Жан-Клод Юнкер няма да променя условията на договора за свободна търговия, но и ще изрази готовността си да обсъжда въздействието му върху отделни сектори на руската икономика.

Германия настоява и да не бъдат премахвани или облекчавани санкциите срещу Русия. Понастоящем Италия е единствената страна от Г7, която поставя под съмнение поддържането на режима на санкции.

Новите санкции, наложени през септември, ще бъдат разгледани тази седмица от посланиците на ЕС, които имат правото да ги „изменя, прекъснат или отменят“. Засега повечето европейски държави са заявили намерението си да подкрепят запазването на санкциите в настоящата им форма.

„Ройтерс“ съобщава, че днес Русия е изпратила ново предупреждение, че ще въведени нови мерки, в случай че споразумението между ЕС и Украйна бъде реализирано в настоящия си вид.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия е „готова да вземе мерки, в случай че споразумението бъде изпълнено в нарушение с предишните договори“. Песков не съобщи подробности за планираните действия на Москва. /Дневник/