Турция е готова да прати войска в Сирия

Анкара е готова да участва в сухопътна операция срещу „Ислямска държава“, заяви турският президент Ердоган

Турция може да прати свои войници в Сирия, ако се сключи международно споразумение за установяване на „сигурна зона“ за бежанците, бягащи от „Ислямска държава“, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган в интервю за в. „Хюриет“. Досега Турция отказваше да заеме активна роля в международната коалиция срещу ислямистите в Ирак и Сирия.

Ердоган заяви, че се водят преговори за това кои страни да вземат участие във въздушните удари и ако бъде уговорена евентуална сухопътна операция, Анкара е готова да участва в нея. „При разпределението на отговорностите всяка държава има определен дълг. Каквато и да е ролята на Турция, тя ще я изиграе“, каза той и добави, че само въздушните удари няма да бъдат достатъчни. „Не може да се довърши такава терористична организация само с въздушни удари“, обясни Ердоган.

Междувременно Великобритания започна първите си военни полети над Ирак за нанасяне на удари по „Ислямска държава“. През последните дни бяха разрушени поне 15 петролни рафинерии, контролирани от джихадистката групировка. Изпомпването на петрол от тях е спряно, откакто започнаха да въздушните удари на САЩ.

През октомври в Берлин ще се проведе международна конференция за мобилизиране на необходимата хуманитарна помощ за сирийските бежанци, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер. Пред Общото събрание на ООН той припомни, че съседните на Сирия държави се нуждаят от подкрепа. Над 1 млн. сирийски бежанци са регистрирани в Турция, Ливан и 1.4 милиона в Йордания. /Сега/