Тийнейджър обърнал люлката и ранил детето

Залюлял силно шест дечица, а съоръжението било скъсано преди това

Кадър от камерите на площадката в Докторската градина.

Тийнейджър е обърнал люлката, от която в четвъртък изхвърча 10-годишно момиченце в Докторската градина в София. Това показва записът от камерите, които вчера бяха разпространени от Столична община.

На видеото се вижда как 15-годишен младеж залюлява силно люлката, на която са се качили 6 деца. Според спецификацията съоръжението издържа до четири деца с максимално общо тегло 80 килограма, обясниха от общината.

След направен скенер е изяснено, че Иданяма счупвания на черепните костиМомичето е настанено в детската неврохирургия в „Пирогов”с диагноза комоцио. Няма опасност за живота му, но детето ще остане под лекарско наблюдение. То най-вероятно ще бъде изписано следващата седмица.„Според мен първата причина са многото деца, които са на люлката, а втората е безобразното люлеене на самата люлка. Третата причина е момчето, което е над тези години, които са указани в табелата, а именно 12 години. Това е довело до инцидента и тук няма падане от люлката, а обръщане на самата люлка”, обясни шефът на „Обществен ред и сигурност” Красимир Димитров.Майката на пострадалото момичеобвинява общината за инцидентаи по-специално фирмата ­ изпълнител на площадката. Жената се зарече пред bTV, че ще си търси правата в съда.Майките разказаха, че люлката била скъсана от другата страна няколко дни преди инцидента. От едната страна кръглото съоръжение било завързано, а от него стърчали и стоманените нишки на въжето. Освен това една от катерушките била много висока и от нея само за месец паднали четири хлапета. Две от тях със счупена ръчичка и краче, разказа една от майките в градинката. Освен всичко друго на съоръженията липсват и табелки за колко годишни малчугани са подходящи. “Има само една, на която пише, че площадката е за деца от 5 до 15 години”, допълни майката.И двете съоръжения са премахнати, а от полицията водят разследване по случая, обясниха от „Московска” 33. В общината няма получени сигнали за опасните съоръжения, а проверка не им е правена откакто са поставени преди месец.„Имаше сигнали, при които група по-големи младежи вечерно време отиват на люлките, дърпат пейките и т.н., на това реагирахме веднага.

Но когато има много родители, не можем да поставим полицайкойто да регулира кой как да си люлее детето. От записа, който видяхме, стана ясно, че въжето е скъсано, след като се обръща люлката”, допълни Красимир Димитров. /Монитор/