Готви се ново заобикаляне на забраната на „Южен поток“, предупреждават от „Реформаторския блок“

Имаме проект за документ – допълнение номер 15 към договора за транзит на газ, който предвижда българската газопреносна мрежа да се предоставя на „Южен поток“.

Така ще се заобиколи забраната за строеж на газопровода, каза днес по Би Ти Ви Мартин Димитров от „Реформаторския блок“.

Според него документът ще бъде подписан другата седмица. Мартин Димитров призова енергийния министър още тази вечер да разпространи забраната за работа по проекта до всички дъщерни дружества и свързани с проекта предприятия.

Адвокат Петър Славов поясни, че „Южен поток България“ АД е заявила желание да се присъедини към газопреносната мрежа на страната, която е собственост на „Булгартрансгаз“. Според него със съединяването на двата газопровода, „Южен поток“ става част от съществуващ, а не нов газопровод и така се заобикалят ограниченията от Европа.

Също по Би Ти Ви лидерът на АБВ Георги Първанов каза, че „Южен поток“ се получава. „Във Варна и Бургас работят 1200 работника по морския участък. Проектът напредва“, обобщи той.

Мартин Димитров припомни, че през май „Реформаторите“ са направили важни разкрития за „Южен поток“ и всяко едно от тях се е оказало вярно. „Сега разбираме, че това е половината истина“, коментира той, като визира разкритията, че фирма, близка до „Газпром“, е предлагала промени в българското законодателство, с които морската част от газопровода се изключва от европейските правила.