EVN предупреждава: Мним инкасатор събира сметки по домовете

Двойка измамници завлече дядо със 7 хилядарки срещу чанта с хартия

Мним инкасатор обикаля жилищата и се опитва да измъкне от домакинствата пари за ток, предупредиха от Енергото. Местният Остап Бендер опитал да вземе пари от възрастна дама, представяйки се за служител на EVN. Измамникът отишъл в дома на клиентката на дружеството и поискал тя да плати на място в брой определена сума за похарчения ток. След като жената настояла за легитимация, мнимият служител се изнизал набързо.

Атакуваната жената е от Кърджали, но не е изключено неизвестният хитрец да пробва уменията си и в други градове, включително и в Пловдив. От дружеството предупреждават всичките си клиенти,  че дължимите суми се плащат само в определените за целта каси, по банков път и чрез системата ‘EVN Онлайн плюс’. Служителите на компанията разполагат със служебна карти, в които са упоменати техните правомощия според Закона за енергетиката, допълниха от Енергото.

Междувременно се разбра, че полицията под тепетата издирва мъж и жена, измамили и ограбили възрастен пловдивчанин. В понеделник около 10 часа двойката заговорила на улицата 85-годишен дядо.

Измамниците се представили за чужденци и обяснили, че техни близки са настанени в болница след катастрофа. За лечението спешно трябвало да се плати, а те имали само валута. Пенсионерът поканил непознатите в дома си и там им дал сумата от 2000 лева.

За да спечелят доверието на човека, мнимите чужденци оставили черна чанта с уговорката, че в нея има долари. Няколко часа по-късно дядото разбрал, че е станал жертва на измама, а чантата е пълна с хартийки. Тогава решил да провери и останалите си спестявания и установил, че липсват още 5000 лева. /Marica/