Йордан Бакалов: МВР е най-политизираното ведомство

Министерството на вътрешните работи се оказа най-политизираното и вътре има деление на хората, които се водят приближени на този или онзи министър. Това каза пред Би Ти Ви служебният вътрешен министър Йордан Бакалов. 

Йордан Бакалов Фотограф: Велко Ангелов Капитал

Той подчерта, че не се интересува от политическите симпатии на ръководителите от високо и средно ниво, а ще оценява работата им по това как ще протекат изборите на 5 октомври. „Взел съм мерки, предупредил съм ги да не участват в изборния процес и те знаят, че ако го правят, ще си отидат“, каза Бакалов в отговор на въпрос дали шефове на РПУ-та в малките места се опитват да влияят върху изборния резултат.  В същото време допълни, че ръководителите във ведомството се опасяват какво ще се случи на изборите и как това ще се отрази на по-нататъшната им работа.

Министърът сподели впечатлението си, че при предишните ръководства на МВР служителите не са били мотивирани да се борят с купуването на гласове. Чак сега обаче започнали „да се отпускат“.

По думите на Бакалов превантивната работа срещу купуването на гласове вече дава резултат и има „стряскане“ у хората, поели ангажимент пред партиите да осигурят преференциално гласуване. Той потвърди, че след вътрешна проверка за нарушения е отстранен шефът на областната дирекция в Плевен, но не даде подробности дали това е свързано с изборите.  /Дневник/