Ходорковски създава ново движение „Отворена Русия“

Бившият директор на руската петролна компания „Юкос“ и противник на Кремъл Михаил Ходорковски, който беше помилван от руския президент Владимир Путин след десетгодишен затвор, обяви създаването на новото движение „Отворена Русия“, предаде Франс прес.

Целта на движението е да сплоти проевропейските сили в страната, заяви Ходорковски на церемонията в Париж по лансиране на новото движение, която беше предавана по интернет. Бившият олигарх заяви, че това е „онлайн платформа“, а не политическа партия.

След освобождаването му от затвора миналата година, някогашният най-богат човек в Русия живее в изгнание в Швейцария и не се е връщал в страната си. Тогава Ходорковски обеща да не се намесва в политиката. При освобождаването си от затвора през декември 2013 г. Ходорковски беше обещал на практика да не се намесва в политиката. Макар да изглежда, че новият му проект има политически амбиции, бившият олигарх заяви, че това е „онлайн платформа“, а не политическа партия.

Ходорковски заяви също, че всички в Русия, които подкрепят проевропейските идеи, трябва да се обединят преди парламентарните избори през 2016 година. „Вярваме, че тезата, че „Русия не е Европа“ е лъжа. Ние сме част от Европа, както в географски, така и в културен план. Европейският начин на развитие всъщност не означава отхвърляне на националните ценности. В Европа всяка държава следва собственият си път“, заяви той.

Путин се опитва от години да представя Русия като страна, която се противопоставя на упадъчния западен модернизъм и чието бъдеще е като мост между Европа и Азия. От началото на украинската криза с присъединяването на Крим през март Путин се радва на рекордна популярност сред руското население, отбелязва агенцията. /Дневник/