Старият град оживява с едноседмична празнична програма

От днес  до края на седмицата ще продължи третото издание на Празниците на Стария град.

Програмата започва следобед с любопитна изложба на старинни часовници под мотото „Стрелките на времето”. Ще бъдат показани 15 реставрирани часовника, най-старият от които е от началото на 19-и век. Часовниците ще заработят едновременно точно в 17 ч., когато бият и камбаните на църквите в архитектурния резерват.

Довечера е и големият съвместен концерт „Заедно” на фолклорните ансамбли „Тракия” и „Филип Кутев”, планиран още преди спечелването на титлата Европейска столица на културата. „Заедно по стъпките на времето” е слоганът на традиционното ретро шествие идната събота, което ще тръгне от „копчетата” на Главната и ще приключи в Стария град.

Неделният ден е посветен на децата, за които в на няколко места в резервата ще бъдат организирани занаятчийски работилнички. За тази цел по време на празничните дни ще бъдат отворени някои от къщите, до които в останалото време от годината посетителите нямат достъп – например Данчовата къща, където ще има и изложба, посветена на Иван Вазов, почетен гражданин на Пловдив, или къщата „Бирдас”, които са държавна собственост.

Пътуващата „Картина от мнозина” е един от най-интересните акценти в едноседмичната празнична програма – творбата е дело на общо 500 художници, 50 от които са пловдивчани. Паралелно по време на Дните на Стария град в Бялата къща ще има филмова програма. Есенният панаир на занаятите също ще се проведе в рамките на празниците на Старинния Пловдив. Ще участват 50 занаятчии, сред които 10 майстори – ковачи, някои от които от Англия и Македония.

Продължават и ремонтите на различни обекти в резервата – вътрешната реставрация на къща „Клианти”, обновяването на Реставрационното ателие на входа на Стария град откъм Източната порта, подмяната на дограмата в Балабановата къща. Предстои вътрешен ремонт на може би най-красивата къща Хиндлиян, промяна на визията на Стамболян – къщата на Ди Киро, подмяна на фасадата на аптека Хипократ. /БНР/