САЩ нанесоха първите настъпателни въздушни удари срещу екстремистите от „Ислямска държава“

Американските военновъздушни сили нанесоха вчера въздушен удар по позициите на екстремистите от групировката „Ислямска държава“ в близост до иракската столица Багдад, предадоха световните агенции.

Според изявление на източник на Ен Би Си в Пентагона, този
удар е „началото на по-интензивни действия срещу бойците на
„Ислямската държава“ в Ирак“. Целта на нападението е била да се окаже подкрепа на иракските сили за сигурност. От поразения обект ислямистите са обстрелвали иракските сили, съобщава американската армия.

Друг удар по позициите на джихадистите е бил нанесен близо
до планината Синджар, съобщава Ен Би Си. Американските медии  подчертават, че САЩ и досега са нанасяли удари по позициите на  „Ислямска държава“ в Ирак, но целта им е била да спрат настъплението на групировката. Сегашното нападение има по-настъпателен характер, а не е отговор на настъплението на „Ислямска държава“ в Ирак.

По-рано представители на администрацията на Барак Обама
предупредиха, че ако режимът на Башар Асад разпореди атаки срещу американските самолети, нанасящи удари срещу терористите в Сирия, САЩ ще отвърнат на удара, като се насочат срещу  сирийската система за противовъздушна отбрана, предаде Асошиейтед прес.

Досега САЩ не са извършвали удари срещу цели в Сирия, но президентът Барак Обама разреши нанасянето на въздушни удари в Сирия с цел поразяване на обекти на екстремистите от  „Ислямска държава“./BTA/