Очакват 50 000 души за Нощта на музеите и галериите

Повече от 50 000 души се очаква да посетят Пловдив по време на тазгодишното юбилейно издание на Нощ на музеите и галериите, което започва тази вечер. Общо 500 артисти от различни държави ще покажат своето виждане за изкуството на 90 различни локации в града.

Рок концерт с електронна музика, който ще може да бъде слушан само от един човек в публиката, ще бъде едно от 120-те събития, които ще могат да видят пловдивчани и техните гости.

Почитателите на авиацията ще могат да изживеят учебно изстрелване на „пилот” на височина до 50 см, както и полети на симулатор на самолет L-410.

Езиковедите ще видят проект, който събира за първи път еднаквите думи в балканските езици и го показва на широката публика, чрез художественото им изобразяване върху фасади на сгради.

Британски съвет и Софийският фестивал на науката представят премиерата на „Кристално ясно“. Шоуто е вдъхновено от Международната година на кристалографията и ще покаже как се раждат снежинките и кристалите и защо можем да ги открием в чаша студена алкохолна напитка.

Красотата на науката за кристалите ще бъде показана през погледа на нанотехнологии, оптика, хранителни технологии, математика, медицина, метеорология. Не ви е нужна кристална топка, за да виждате бъдещето – то е в ръцете на младите учени комуникатори, които ще ви запалят със своята страст към науката.

Държавен архив Пловдив ще покаже фотоси и документи от появата на първите автомобили в града и развитието на автотранспорта, както и значението му за хората и икономиката.

В Арт клуб Библиотеката ще бъдат показани модерни танцови техники за деца, както и детски театър. Цялата програма на Нощ на музеите и галериите в Пловдив може да намерите на сайта на изданието. /Darik/