Родителите изпищяха от рекет в училище

Искайте документ и отчет от Училищните настоятелства, съветва началникът на инспектората Иванка Киркова

Масови сигнали за неправомерно събиране на пари в училищата заливат Регионалния инспекторат по образованието в навечерието на 15 септември. Недоволни родители се жалвали по телефона и електронната поща на просветния инспекторат, че им искат различни по размер суми за ремонти, охрана, даже за учебници, помагала и тетрадки.

„Нито ръководствата, нито длъжностните лица имат право да приемат, съхраняват и разходват получени от учениците и родителите средства. Противозаконно е да се изискват също такси за издаване на административни документи или уверения за системата на Народната просвета“, коментира началникът на РИО Иванка Киркова. Тя е пуснала писмо до учениците и родителите в сайта на инспектората, в което уведомява, че е недопустимо да се прави организация и да се събират пари за обновяване и ремонт на класни стаи, за осъвременяване на базата или за закупуване на учебници. Даването на пари за охрана също е нерегламентирано, макар че това е практика в почти всяко училище, заради недостиг в делегираните бюджети.

Щом става дума за събиране на пари в училища, обичайно с това са натоварени училищните настоятелства, тъй като директорите са добре запознати с наредбите, които не позволяват нито на тях, нито на учителите да го правят. Никой родител обаче не може да бъде заставен да даде поискана от настоятелството сума, тъй като това е доброволен акт и зависи от неговото желание и материално положение.

„Винаги искайте съответния документ и отчет за изразходваното. РИО не е институция, която осъществява контрол върху дейността на настоятелствата, които са юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по реда на закона. Този, който дава, е също толкова виновен, както онзи, който иска. Живеем в гражданско общество и всеки трябва да е отговорен за действията си“, коментира още Киркова. /Марица/

Школски директори от своя страна контрират, че бюджетите им са толкова оскъдни, че ако не са настоятелствата да помагат, няма да могат да си позволят каквото и да е обновление или иновация. Сега трябва да се заделят пари за завишените учителски заплати, за бонуси, а единният стандарт за издръжка на ученик, който формира бюджета, е все същият.