България получи един от най-силните постове в ЕК

Кристалина Георгиева ще бъде зам.-председател с ресор „Бюджет и човешки ресурси“, ще следи работата на еврокомисарите, на 30 000 еврократи и на ОЛАФ

Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще бъде сред най-влиятелните фигури в новата Еврокомисия, където ще е зам.-председател и ще отговаря за ресор „Бюджет и човешки ресурси“. Новоизбраният председател на ЕК Жан-Клод Юнкер вчера официално обяви в Брюксел състава на новата комисия и разпределението на ресорите.

Комисията „Юнкер“ трябва да започне работа на 1 ноември, като преди това всеки от кандидатите за еврокомисари ще бъде изслушан в ресорните комисии в Европейския парламент и съставът на ЕК ще бъде одобрен от евродепутатите до края на октомври. „ЕК, която ви представям, е политическа, динамична и ефикасна, готова да даде нов тласък на Европа. Разпределих портфейлите между личности, а не между страни. Изкарвам 27 играчи на терена. Всеки от тях ще изпълнява конкретна роля. Това е печелившият ми състав“, заяви Юнкер.

Жан-Клод Юнкер ще има 7 заместници, като първи зам.-председател е холандецът Франс Тимерманс, който ще бъде и дясната ръка на председателя на ЕК. Освен Георгиева останалите са Аленка Братушек от Словения, Юрки Катайнен от Финландия, латвиецът Валдис Домбровскис, естонецът Андрус Ансип и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини от Италия.

На пресконференцията Юнкер определи Кристалина Георгиева и останалите жени зам.-председатели като отговорни и силни. „Георгиева показа безпогрешна служба в досегашната комисия, постигна уважението на хората и правителствата навсякъде по света и изгради впечатляваща мрежа от международни контакти“, отбеляза новият председател на ЕК. Кристалина Георгиева на практика ще бъде вторият по важност зам.-председател в ЕК, тъй като тя и Тимерманс ще напътстват работата на всички еврокомисари.

Българката ще следи генералните дирекции по бюджет, човешки ресурси и Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Георгиева ще наблюдава също службите по разплащанията и назначенията, по инфраструктурата и логистиката. Нейна отговорност ще бъдат Европейската служба за подбор на кадрите и Европейското училище за администрацията. Кристалина Георгиева ще отговаря за 30 000 еврослужители и за бюджет от 140 милиарда евро.

След оповестяването на състава и разпределението на постовете в новата ЕК пред български журналисти в Брюксел Кристалина Георгиева каза, че първата й задача тази година ще бъде осигуряването на допълнително финансиране за разплащането на получените в ЕК сметки и приемането на бюджета за 2015 г.

Под 5 млрд. евро е недостигът за разплащанията тази година. „Добрата новина е, че тези пари ги имаме в ЕК в резултат на неочаквано големия размер на събрани глоби от банковия сектор. Но е добре да убедим страните членки, че е правилно тези ресурси за плащания да ни бъдат предоставени“, каза още тя.

„Имам задължение да направя така, че парите на Европа да работят колкото се може по-добре за нашите хора – за всички европейци и, разбира се – за българите. Специално в България проблемът досега не е бил недостиг на пари от Европа, а по-скоро недоусвояване. Имаме за следващия период 16 млрд. евро. Моята задача е да помагам на България с тези пари по най-добрия начин, с най-висок резултат да ги усвоим“, каза още Георгиева.

Тя благодари на българското правителство, „като започнем от Орешарски и премиера Близнашки, които имаха куража да участват в състезанието за една от ключовите позиции в комисията“. Тя разкри, че още на 30 август на Европейския съвет Жан-Клод Юнкер е казал на президента Росен Плевнелиев, че ще й предложи този ресор.

„Решението беше взето след разговора му с мен, когато изслуша моите виждания. И в сегашната си длъжност (комисар по бедствията), макар че бюджетът ми е 1 млрд., пак се занимавам с бюджет. Работила съм с бюджет и в Световната банка – тази тема ми е позната“, допълни българският еврокомисар.

Президентът Плевнелиев определи като „огромен успех за България“ новата позиция на Георгиева в ЕК. „За първи път България получава толкова висока позиция в ЕК. Това представлява огромен успех за държавата и ще допринесе за подобряване на позициите на страната на европейската сцена, както и за задълбочаване на процесите на европейската интеграция“, смята държавният глава.

Министър-председателят Близнашки сподели, че „тази добра вест надхвърли всички наши очаквания. Ако бях на футболен мач, бих казал, че Господ е българин“. Според него Кристалина Георгиева ще бъде финансовият министър на Европа.

Българка стана един от тримата основни говорители на ЕК – Мина Андреева, която досега беше говорител на еврокомисаря по правосъдието Вивиан Рединг. /Сега/