Такситата искат 65 ст. за километър минимална тарифа

taxi

Минималната тарифа на пловдивските таксита да бъде 65 стотинки за километър. За това настояват 400 шофьори от Асоциацията на таксиметровите водачи, които внасят днес подписка в Община Пловдив. Те искат минимална дневна тарифа в града от 0,65 лв. и нощна от 0,75 лв, без промяна в цените за първоначална такса и престой, които са съответно 0,90 лв и 0,20 лева. Членовете на асоциацията смятат, че минимален праг от 1 лев, който предлагат две от таксиметровите компании в града, обрича на фалит част от превозвачите.

„Тези, които желаят ще могат да извършват превоз на пътници и на по-високи цени, в рамките на гласувания максимален праг от 1,30 лева”, коментира председателят Диян Станев. Той припомня , че тарифите на таксиметровите услуги са най-ниски в цяла България , а преди 2 години са били намалени с 20 %.

„Влизаме в зимен период, цените на много стоки и услуги се покачват. Цената трябва да удоволетворява както водачите, така и клиентите. При цена от 1 лев за километър клиентите ще се откажат от нашите услуги, оборотите ще паднат драстично , а десетки таксиметрови шофьори ще останат без работа”, категоричен е Станев. По думите му, преложената от тях цена е социална и е съобразена с икономическата ситуация в страната. Изготвили са икономическа обосновка, която ще представят на среща с превозвачите в Община Пловдив.

Според Диян Станев едно двойно вдигане на тарифите ще предизвика масов отлив на клиенти. От учредената през юни Асоциацията на таксиметровите водачи- Пловдив , в която вече членуват близо 800 шофьори, искат оптимален вариант, за да не се насочат пътниците към незаконните таксита. /Дарик/