Съединение чества Съединението на България

129 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия паметните събития отново ще оживеят тази вечер на площада в град Съединение.

syiden

Около 20 самодейци, облечени в старинни костюми, с оригинални оръжия и на коне, ще се въплътят тази вечер във важни фигури, участвали в Съединението. Те ще пресъздадат историческите събития около арестуването на генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич и провъзгласяването на обединена България. Възстановката започва от 20.30 часа на централния площад и е кулминацията в проявите за празника на град Съединение, който до 1968 г. се е наричал село Голямо Конаре.

Честването започва още от сутринта с тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще наградим с плакети кметове, заместник-кметове и председатели на местния парламент, управлявали през годините. Следват детско утро, стрелби на близкия полигон и народни борби на стадиона, съобщи за Дарик кметът на общината Георги Руменов.

Тържествената част започва от 19.30 часа с панихида в църквата „Св. Атанасий“ в памет на голямоконарци, участвали в Съединението. След това в 20.20 ч. от музея ще бъде изнесено знамето на голямоконарската чета, участвало в събитията преди 129 години, и ще поведе литийното шествие до площада. В 20.30 часа започва тържествената заря-проверка с участието на почетна рота от 61-ва Стрямска бригада. Празникът ще завърши с пищна заря. /Дарик/

Утре, 6 септември, от 9.30 часа ще започне 38-ят Международен мемориален маратон, като състезателите ще изминат 22 километра от Съединение до Пловдив.