Тристранката ще обсъди състоянието на бюджета и енергетиката

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще се събере днес на заседание под председателството на вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков.

Той беше избран за председател и представител на държавата в Тристранката заедно с министъра на икономиката и енергетиката в служебния кабинет Васил Щонов на 20 август.

В дневния ред на днешното заседание са предвидени три точки. Социалните партньори ще обсъдят промени в Наредбата за условията и реда за извършване на посредническа дейност по наемане на работа, състоянието на държавния бюджет в момента, както и това на сектор „Енергетика“.

Миналата седмица приключиха пререканията между работодателите и синдикатите по отношение на минималните осигурителни прагове за 2015 г., след като успяха да договорят увеличения от средно 4% по различните браншове.

Междувременно Христосков обяви, че в социалното министерство има дефицит от около 50 млн. лв., но това няма да се отрази на социалните задължения на държавата. Според него е възможно минималната работна заплата да се увеличи на 400 лв. от догодина.  /Дневник/