Цената на тока се вдига от 1 октомври

Цената на тока ще се вдигне от 1 октомври, прогнозира Еленко Божков, член на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пред БНТ в петък.

2008214

Финансовият министър Румен Порожанов също заяви, че от 1 октомври токът ще поскъпне. „Няма как цената на електроенергията да не се повиши, след като изкуствено беше задържана под себестойността си през последната година“, каза Порожанов пред бТВ.

Нито един от двамата обаче не се ангажира с колко ще поскъпне токът, но обещаха, че увеличението ще е плавно.

Няма да подам оставка, това е личен акт, но смятам, че ще ме сменят заради съмнения за конфликт на интереси, каза още Еленко Божков по повод настояването на министъра на икономиката и на премиера членовете на ДКЕВР да подадат оставка, защото са сред виновните за тежкото състояние, в което се намира енергетиката.

Служебният кабинет намери формална причина да поиска оставките на председателя на ДКЕВР Боян Боев и на двама членове на регулатора Лиляна Младенова и Еленко Божков заради съмнения за конфликт на интереси. Боев и Младенова подадоха оставки в четвъртък след разговор с икономическия министър Васил Щонов, но Божков отказа. Членовете на регулатора са с 5-годишен мандат и единственият начин да бъдат сменени, е наличието на конфликт на интереси за заеманата длъжност.

Според Търговския регистър Еленко Божков е съдружник в събирателното дружество „Еленерго – Спасов и сие“. Преди да стане член на ДКЕВР през юни 2013 г., е бил управител на „Пирин Ват“, в което мажоритарен собственик е бившият депутат от БСП Кирил Добрев.

Той е бил и акционер в консултантската фирма за енергийна ефективност „Енерджи сейвинг“, акциите от която обаче продава, когато става член на ДКЕВР, показва справка в Търговския регистър.

Нямам конфликт на интереси, готов съм да се подложа на детектор на лъжата, каза Еленко Божков. Той допълни, че днес ще сезира Комисията за конфликт на интереси с искане да бъде проверен. /mediapool.bg/