Съветът за сигурност на ООН се събра на извънредно заседание за кризата в Украйна

Заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че насилието в Украйна опасно се изостря, но че няма начин, по който международният орган да провери последните съобщения за навлизане на руски войски на украинска територия, предаде Асошиейтед прес.

Фелтман откри свиканото по искане на Литва извънредно
заседание на Съвета за сигурност на ООН във връзка със
задълбочаващата се криза в Украйна, като каза, че развитието на ситуацията напоследък бележи „опасно изостряне на конфликта“.

САЩ заедно с още няколко страни членки на Съвета за
сигурност, включително Литва и Франция, призоваха Русия
незабавно да изтегли своите войски, които, както се твърди, е разположила в Украйна, посочва ДПА.

„Има спешна нужда от сериозни преговори, но Русия трябва да спре да лъже и да престане да подхранва този конфликт“, заяви американският постоянен представител в ООН Саманта Пауър.Фелтман, каза, че ако бъде потвърдено, присъствието на руски войски в Украйна представлява „пряко нарушение на международното право и Устава на ООН“. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин не отрече присъствието на руски бойци в Украйна, посочва Асошиейтед прес.

„Има руски доброволци в източната част на Украйна. Никой не крие това“, заяви той, но постави въпроса за присъствието на западни съветници и попита откъде украинските войски получават оръжие.Чуркин каза, че е било блокирано предложение на Русия за изявление на Съвета за сигурност на ООН за прекратяване на огъня в Източна Украйна.

Според него „заради разрушителните усилия на редица негови членове Съветът за сигурност така и не може да изпълни своята роля“ за уреждане на украинската криза, посочва ИТАР-ТАСС. Пауър заяви, че САЩ ще работят с Г-7 и европейските партньори „за да утежнят последиците за Русия“. Франция също предупреди за засилване на санкциите, ако изострянето на обстановката продължи, отбелязва Асошиейтед прес. /BTA/