Кулинарен фест събира българи и австрийци в Раковски

Юнашкият тиган, с който бяха атакувани рекордите на Гинес, ще бъде една от атракциите на Фестивала на селската кухня в гр. Раковски, който започва днес, съобщиха организаторите.

Тиганът е изработен от 78 кг специална неръждаема стомана с диаметър 150 см и височина 20 см. В юнашкия тиган ще бъде приготвен юнашки кебап, който после ще бъде раздаден на присъстващите, съобщи за Дарик  Мария Гиева, директор на местната инициативна група (МИГ) в Раковски, които са организатори на феста. (Чуйте повече от прикачения файл)

На централния площад в кв. Секирово ще бъдат изложени предварително сготвени кулинарни специалитети, приготвени от местните домакини. Те ще бъдат подредени в 20 шатри, за да могат посетителите могат да ги разгледат и дегустират на по-късен етап. Ще има и домакини, които на живо ще приготвят местни изкушения като пълнени чушки, тиквеник, гозби с нахут, фасул с праз, сладка баница, катми. Уникалното на кухнята в гр. Раковски е използването на много гъши дроб, както и свинско месо и дреболии, затова ще предложим и ястия с тези продукти, допълни Мария Гиева.

В празника на селската кухня ще участват и 12 представители на австрийската МИГ, които също ще сготвят и покажат характерни тиролски ястия и сладкиши на фестивала. /Darik/