НЕК се разплаща с предимство с фирми, близки до партии, обяви вицепремиерът Захариева

НЕК се разплаща редовно в почти пълен обем с компаниите, свързани с някои партии, а останалите получават под 50% от дължимите им суми.

Това обяви в сутрешния блок на БНТ вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя посочи, че на такива фирми месечните плащания надвишават 90 на сто от дължимото, а на другите сумите падат и под 50 на сто.

Скоро се очаква да бъдат обявени конкретните данни за тези плащания от началото на годината след като Захариева разпореди проверка за тях. На по-късен етап ще се представят и плащанията за миналата година.

Предстои да се изработи механизъм за равномерно разплащане с всички участници по веригата на производство и доставка на електроенергия съобразно постъпленията в НЕК.

Компанията губи по 50 млн. лв. месечно заради ценовите решения на енергийния регулатор, каза още Захариева.

Целта на създаващия се енергиен борд е да анализира ситуацията в енергийния сектор и причините, довели до това състояние и да отправи препоръки и предложения към държавните органи, които отговарят за политиката на регулирането, каза Захариева.

Тя ще оглави борда става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на постановление за създаване на енергиен борд. Мнения по него се приемат до 8 септември. Проектът трябва да бъде одобрен от Министерски съвет и публикуван в Държавен вестник, преди да влезе в сила.

В отговор на въпрос Захариева каза, че не е правила политическа чистка в министерството. Тя обясни, че е освободила „неекспертни“ назначения и е върнала в системата двама души, чиято почти пълна професионална кариера е минала там. /Dnevnik/