Ледена кофа – Леонардо Ди Каприо дари 100 000 долара, а Мат Деймън се заля с вода от тоалетната

Леонардо ДиКаприо е един от последните приел предизвикателството Ледена кофа и се заля с ледена вода вчера. 39-годишният актьор бе предизвикан на 19 август от бившата футболна звезда Дейвид Бекъм. Леонардо в момента е при езерото Атабаска в Канада на границата между провинциите Саскачуан и Албърта, където работи по документалния си филм „Въглерод”, който разказва за промените в климата и за влиянието на въглеродните емисии. „Здравейте от езерото Атабаска. Моите приятели вождът Адам от племето на чипевасите в Атабаска предизвиква Дейв Колиър, президент на Канадската асоциация на петролните производители, вождът Курторей от племето микисю крий предизвиква Марк Литъл от Сънкор Канда и президентът на Сиера клуб Майкъл Брюн, който предизвиква президента на Шел Бен ван Бърден. А аз? В допълнение към дарението от името на моята фондация, предизвиквам канадския министър-председател Стивън Харпър. ” ДиКаприо дари чрез фондацията си 100 000 долара на асоциацията за борба с ALS.

Актьорът Мат Деймън също изпълни предизвикателството като го обвърза с екологична тема. Той бе предизвикан от приятеиля си Бен Афлек и водещия Джими Кимъл. „Това бе малък проблем за мен. Не само защото в Калифорния има суша, но и защото аз съм съ-основател на Вода.орг в която се борим за правотонавсеки да пие чиста вода. Има над 800 милиона души по света нявата такъв достъп, затова хабенето на кофа чиста вода ми изглежда малко лудо. За да подкрепи думите си Мат използва вода от тоалетната у дома си за да напълни кофата. Според Деймън в тоалетните на Западния свят водата е по-чиста от повечето питейна вода в развиващите се страни. „Колкото и да изглежда отвратително, това ще потвърди фактът, че това е голям проблем.” След това актьорът се заля с голяма червена коф. „Е, добре беше!” Мат Деймън след това номинира любимия си актьор и приятел Джордж Клуни, любимия си певец Боно и любимия си състезател по американски футбол Том Брейди.

Кампанията Ледена кофа покрепя Асоцияцията за борба с ALS като предизвиканите имат 24 часа да отговорят и да дарят по 10 долара. Ако не искат да приемат леденото предизвикателство са помолени да дарят поне 100 долара. От 29 юли до понеделник приходите от кампанията достигнаха 79.7 милиона долара. Асоциацията осигурява грижи за страдащите от амиотрофична латерална склероза, позната и под името болест на Лу Гериг. Също така финансира и търсенето на лек за болестта.