Още 131 км ограда по границата ще спира бежанци, терористи и ебола

България се готви да строи още 131 км ограда по границата с Турция в опит да спре бежанския поток, навлизането на терористи и различни епидемии.

Това стана ясно вчера по време на национално съвещание на ръководния състав на МВР, на което присъства служебният премиер Георги Близнашки.

България вече построи плътна телена ограда от близо 30 км по протежение на най-критичния участък от границата с Турция.

Това обаче така и не реши проблема с бежанския поток, макар и да го намали в охранявания участък. Трафикантите веднага откриха алтернативни маршрути и започнаха прехвърляне и по море. От 15 до 18 август са задържани 143-ма души – 61 на зелената граница, 19 на ГКПП и 63-мата, пристигнали с яхта по море.

Строителството на ограда от военните мина с множество скандали, свързани с избора на фирмите, които доставиха материалите, с цените и сроковете.

Отделно от това България изтърпя множество критики от ООН, Европейския съюз и от правозащитни организации. Със сигурност такива остри критики ще последват и заради идеята на МВР да продължи строителството на оградата.

Вчера се оказа, че вече има предпроектно проучване за доизграждането. Идеята била на главния секретар Светлозар Лазаров, който благодари на политическото ръководство, че я подкрепя. Той разказа, че съоръжението ще струва около 40 млн. лв. Според Лазаров то ще покрие всички открити участъци по сухоземната граница с Турция – 160 км. Иначе цялата сухопътна граница е близо два пъти по-дълга – около 300 км.

Според Лазаров идеята е да се направи възпрепятстващо съоръжение със система за видеонаблюдение, а не отбранително. „Лишаваме българските граждани от сигурност, от спиране на контрабандите. Гледайте какво се случва в Близкия изток и в Африка.

Трябва да се попитаме какво искаме за нашата държава. Над 1 милион нелегални бежанци има в Турция, чийто естествен път е през България. Всеки, който иска да влезе в нашата страна – има достатъчно КПП-та, може да мине по съответните процедури, иначе е незаконно“, обоснова се Лазаров.

Той пресметна, че съоръжението щяло да се изплати много бързо, тъй като в момента охраната на границата струва на МВР 2 млн. лв. месечно. Парите отиват за издръжката на командировани полицаи. Така само за година щели да бъдат спестени 24 млн. лв. Отделно от това, като се върнели полицаите по места, щяла да спадне престъпността, да се спасят човешки животи с патрулиране по пътищата.

Вчера и външният министър Даниел Митов съобщи, че има опасност от бежански поток и „внос“ на терористи от Ирак. „На страната на „Ислямска държава“ се бият хора, наемани и в Европа. Бойци биват рекрутирани от целия Близък изток и Северна Африка.

Трябва много тясно сътрудничество с всички държави от региона“, каза Митов пред БНР. Той коментира, че пасивността на западната общност в Сирия и страхът да се намеси по-сериозно там са довели до ситуацията в момента. /Sega/