Полицията спира незаконни гонки в Пловдив

Специализирана полицейска операция за предотвратяване и разкриване на незаконни състезания с МПС бе проведена в неделя в Пловдив, съобщават от полицията.

Акцията е предприета след получени сигнали за провеждане на нерегламентирани гонки в Пловдив.

За времето от 19 часа до 24 часа на територията на Първо РУ са извършени съвместни проверки с екипи на сектор “Пътна полиция”.

Целта е да не се допускат незаконни състезания, да се установяват неправоспособни или водачи, които са употребили алкохол и упойващи вещества, имат ли сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ и общ контрол по Закона за движение по пътищата.

В рамките на акцията са спрени 80 моторни превозни средства, констатирани са 24 нарушения. Един от водачите е управлявал след употреба на алкохол до 1,2 промила, а друг е бил неправоспособен. Без обезопасителни колани са били двама от проверените, също толкова са шофирали без “Гражданска отговорност”. Други двама не са спазили пътните знаци. В 7 от случаите са установени нередовни документи. 6 моторни превозни средства са били технически неизправни, а 3 – с изтекъл срок на годишен технически преглед. Съставени са 9 акта за регистрираните административни нарушения, с фишове са глобени 12 души.

От сектор „Пътна полиция” – Пловдив призовават гражданите да подават по всяко време на денонощието сигнали на телефон 032/932 007 или на тел. 112, когато забележат необичайно струпване на моторни превозни средства или агресивно управление по улиците и пътищата в Пловдив и областта, за да бъдат предприети незабавни мерки за предотвратяване на незаконни състезания и недопускане на тежки катастрофи.

На територията на ОДМВР – Пловдив през последната седмица по линия на безопасността на движението служители от секторите „Пътна полиция” и „Престъпления по пътищата” и от полицейските управления в областта са проверили 2315 моторни превозни средства. По време на проверките са били установени 1516 нарушения. Заловени са 24 водачи, употребили алкохол.

С несъобразена скорост са се движили 77 шофьори, 85 са изпреварвали неправилно, а неправоспособните са били 49. По време на извършвания контрол на пътя са образувани 8 досъдебни производства, съставени са 578 акта, а с фишове са глобени 607 души. /Darik/