Експерт на БСП: Токът може да поскъпне и с 20%

Поскъпването на тока е неизбежно, като не е невъзможно то да стигне до 20 на сто. Прогнозата направи вчера бившият зам.-председател на комисията по енергетика в парламента Явор Куюмджиев (БСП).


“Искрено се съмнявам, че ще предприемат мерките, които са необходими, а те са да се справят с двата основни проблема на българската енергетика – големите разходи, които отиват за вятърни и слънчеви централи – 30% от разходите само за 5% от тока и големите разходи за т.нар. американски ТЕЦ-ове, където цената на изкупуване на електроенергия е два и половина пъти по-висока от пазарната, като се изкупува задължително всичката произведена енергия.

Ако те не се справят с тези два проблема, цената на тока няма как да не се вдигне”, категоричен бе Куюмджиев пред Нова тв.

Той обясни, че не вижда смисъл в смените, които служебното правителство прави в последните дни. Преди ден стана ясно, че е сменен шефът на борда на Българския енергиен холдинг – Георги Христозов.

Куюмджиев е сигурен, че няма да се стигне до режим на тока, тъй като страната ни произвежда повече електроенергия, отколкото са необходими за вътрешното потребление и износа.
“Режим на тока няма как да се въведе, защото имаме 1,5 пъти повече производство, отколкото потребление. 4500 мегавата в момента е потреблението, 1400 мегавата е износът, което прави около 6000 мегавата. А ние имаме 12 000 инсталирани мощности, което е два пъти повече”, аргументира се той.

Енергийният експерт Атанас Тасев заяви, че “само ценовият дефицит в НЕК възлиза на 1,5 млрд. лв., който има пряко отношение към ценообразуването.
И зад балансовия е за още 1,4 млрд. лв., или общо 2,9 млрд. лв.”, добави той. /Trud/