Робин Уилямс си отиде от този свят на 63 години

Робин Уилиъмс

Гениалният комик Робин Уилямс, който не само ни разсмиваше, но и ни караше да се замислим ни напусна. На 63-годишна възраст, той не успя да се пребори с депресията и отне живота си.
Вчера по обяд била повикана бърза помощ в дома му в Тибурон, Калифорния. Властите разследват смъртта на актьора, предстои аутопсия, но според първоначалните заключения става въпрос за самоубийство чрез задушаване.
В кратко изявление публицистката Мара Бъксбаум заяви, че Робин „доскоро се бореше с депресия. Това е трагична и внезапна загуба. Семейството моли да уважите тъгата им в тези трудни времена.”
Съпругата на Уилямс, Сюзън Шнайдер за която той се ожени през 2011 г. каза: „ Тази сутрин загубих моя съпруг и най-добър приятел. Докато светът загуби един от най-обичаните артисти и прекрасен човек. Сърцето ми е напълно разбито. От името на неговото семейство молим да не ни безпокоите докато скърбим. Надяваме се да го запомним не със смъртта му, а с безбройните моменти на смях и радост, които той сподели с милиони.”
През юни Робин постъпи за втори път в клиника за рехабилитация. Преди това той публично бе разкрил за борбата си с пристрастеността си към алкохола. През 2006 г. той лекуваше тази си зависимост след като в продължение на 20 години не бе близвал и капка. В началото на 80-те той е взимал и кокаин, но спира след трагичната смърт от свръхдоза на приятеля си, актьора Джон Белуши.
Робин Уилямс спечели любовта на зрителите с ролите си във филми като „Джуманджи“, „Мисиз Даутфайър”, „ Клетка за птици”, „Пач Адамс”. Бе номиниран за оскар за ролите си в „Обществото на мъртвите поети”, „Кралят на рибарите” и „Добро утро, Виетнам” преди да получи статуетката за изпълнението си във фирма „Добрият Уил Хънтинг”.
Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит на починалия актьор с думите: „Робин Уилямс бе летец, дух, бавачка, президент, професор, учител и какво ли още не. Но той беше единствен по рода си. Той влезе в живота ни като непознат, но накрая успя да се докосне до всеки елемент на човешкия дух. Той ни караше да се смеем. Той ни караше и да плачем. Отдаде щедро и безрезервно неизмеримия си талант на всеки, който имаше нужда – от войниците ни на мисия до тези, които са изгубили надежда и скитат по улиците. Семейство Обама изказва съболезнованията си на семейството на Робин, приятелите му и на всеки, който е намреил своя глас и своя стих, благодарение на него.”
Комикът Стив Мартин сподели в туитър: „Втрещен съм от загубата на Робин, човек, велик талант, прекрасен партньор, истинска душа“. Друг комик, Стив Карел написа: „Робин Уилямс направи света малко по-добър. Почивай в мир.“ Думите на Кевин Спейси са: „Робин Уилямс накара света да се смее и да мисли. Аз винаги ще помня и почитам това. Той бе велик човек, артист и приятел. Ще ми липсва неизмеримо.“
Пред дома на Робин, на неговата звезда на Алеята на славата в Холивуд, пред къщите където са снимани емблематични негови филми хиляди фенове полагат цветя.