В опит за кражба братовчеди върнали с 1 час назад часовника на тотото

Николай Маринов и братовчед му Продан Маринов успели да излъжат Българския спортен тотализатор, че техният фиш е спечелил джакпота от 5 млн. лева в 51-вия тираж на играта 6 от 49.

Това стана ясно вчера в Софийския градски съд (СГП), където прокуратурата поиска двамата 19-годишни младежи да останат за постоянно в ареста.
Николай и Продан бяха доведени около 18 ч в съда при засилена охрана. Двамата бяха задържани в петък в родния си град Варна. Според обвинението Николай е „пробил“ сървъра на тотализатора от домашния си компютър във Варна. Той нанесъл печелившите числа върху електронния фиш в системата.

Братовчед му пък представил малко по-късно хартиен фиш с печелившата комбинация от числа в тотопункт, за да претендира за джакпота.

Според прокурора били събрани достатъчно доказателства за вината на двамата младежи. Разпитани си множество свидетели, една част от които служители на тотализатора, а други – работници в обслужващите го фирми. Братовчедите сами се похвалили на приятели, че чакат голяма сума пари.

Как точно е бил пробит сървърът и по какъв механизъм са били нанасяни числата, прокурорът не посочи.

Според наши източници агенти на ДАНС разкрили, че двамата регистрирали участието си чрез системата за онлайн залагания в тотото само секунди след като са изтеглени числата от тиража на тотализатора.
После проникнали в сървъра за залагания и върнали часовника с 1 час назад – за да е валиден техният фиш. Системата обаче отразила манипулацията и така хванали мошениците.

Данните с постъпилите залози се пазят на 3 различни носителя и физически е невъзможно да се манипулират и трите бази данни, коментираха вчера експерти. Очаквано адвокатите на обвиняемите бяха на противно на обвинението мнение.

„Озадачен съм от тезата на прокуратурата. Със същия успех, с който се твърди, че Николай е пробил сървъра, може да се твърди и че родителите му са го сторили. Компютърът, който е иззет от полицията, е ползвал интернет доставчик, чийто договор е сключен с баща му. Още повече че той живее заедно с майка си и баща си“, обясни адвокат Юлиян Георгиев.

И добави: „Продан е занесъл фиша в тотопункт, защото е считал, че е печелившият. Но питам – можеш ли да измамиш системата на Българския спортен тотализатор, след като тя има стриктна защита?“

Адвокатът посочи, че т.нар. игри на щастието като тотото трябва в 14-дневен срок да съобщят публично, ако има опит за измама. Това обаче не било направено. Напротив – било съобщено, че фишът, който печели джакпота, е от Варна. Това съобщение било публикувано и на интернет страницата на тотализатора.

Двамата братовчеди са студенти. Продан тъкмо завършил първи курс във Военноморското училище във Варна, а Николай току-що бил приет да следва там. Преди това завършили математическата гимназия в морската столица.
„Моля ви за по-лека мярка за неотклонение. Предстои ми следване“, каза пред съда Николай. Братовчед му също поиска да излезе от ареста.

Съдия Костадинка Костадинова остави и двамата в килиите.

Ясно беше от самото начало, че опитът за кражба на джакпота в играта 6 от 49 от тиража от 26 юни е виртуален. Това заявиха вчера служителки от тотопунктове в морската столица.

Според тях физически няма как да се манипулират всички отрязъци от даден фиш и затова младите измамници са действали само по софтуерен път

Тотализаторът започна процедура по връщане на въпросния джакпот в играта.

От ръководството на териториалната дирекция на тотото във Варна отказаха коментар, за да не попречат на разследването. Но споменаха, че младите варненци са отишли в централата в София да претендират за „печалбата си“. Такъв е редът за получаване на суми над 10 000 лева.

Категорично е установен опитът за въвеждане в заблуждение на служители на спортния тотализатор с цел неправомерно получаване на печалба в размер на 5 026 320,60 лева, повториха вчера обвинителите. /Труд/