Преглед на печата

Пореден взрив в завод за унищожаване на боеприпаси рани 10 души, вдигна на крак властите и бе използван за разчистване на политически сметки, пише „Сега“.

pe4at9

Този път експлозията е в завод на държавната фирма „Терем“ в Костенец и засегна военно поделение и цех за утилизация.
Заповедите за смени на директори и бордове на болници в последния момента от предишния здравен министър Таня Андреева най-вероятно са свързани с откирит обществени поръчки за медицинско оборудване и ремонти, според „24 часа“. Става дума за финансиране на здравни проекти, което ще е в размер до 120 милиона лева.
Близо 16 милиарда евро могат да влязат в българската икономика при усвояване на еврофондовете, пише „Новинар“.Около 10 милиарда са парите по 9 оперативни програми, а останалите пари се разпределят по директните плащания, фонда за европейско подпомагане на нуждаещите се, механизма за свързване на Европа и европейското териториално сътрудничество.

Според „Монитор“, основната част от средствата, които България ще получи от Европейския съюз в следващите 7 години, ще отидат за магистрали, земеделие, зелена икономика и политики за опазване на околната среда. Това става ясно от подробната разбивка на одобреното в четвъртък Споразумение за партньорство.
След търговските санкции на Русия срещу Европейския съюз са възможни фалити на български производители, отбелязва „Преса“.

Според индустриалци, българският износ на храни за руската страна не е голям, но косвените удари върху икономиката ни ще бъдат тежки  Много от забранените за износ продукти ще бъдат пласирани вътре в общността на ниски цени.
Украинското правителство внася в парламента на страната проектозакон за 26 вида санкции против граждани и компании на Русия, съобщава „Дума“.

Сред тези санкции Киев предлага и забрана на транзита на каквито и да е руски стоки и ресурси през територията на страната.
В подземното газохранилище „Чирен“ има около 415 милиона кубични метра газ, които, в зависимост от потреблението, могат да осигурят страната за значителен период от време. Това заявява за „Стандарт“ изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Кирил Темелков. Според него, при максимален дневен дебит нагнетеното количество ще стигне за 100 дни.
Наводненията в България ще се редуват с периоди на суша и горски пожари в следващите години, предупреждава „Труд“. Ако тенденцията се запази, е възможно, до 30 години, климатът в България да заприлича на този в южна Гърция и температурата да се покачи с между 3 и 5 градуса Това сочат цифровите модели  на специалистите, занимаващи се с измененията в климата. Оказва се, че за всичко това е виновен т.нар. парников ефект, който бавно стопля цялата планета.

Този сезон, къмпингите по южното Черноморие преживяват истинска криза, обяснява „Телеграф“. За първи път, в разгара на сезона навсякъде има свободни места. Заради поройните дъждове и наводнения даже най-запалените предпочетоха сигурността на хотелите./BNR/